Ranch Horse Classic 2013 "Ska det se ut såhär?"

 
 
 
Såhär kunde det se ut under Ranch Horse Classic på High Chaparral i år.
Det här bilderna är inte "ögonblicksbilder", jag har en hel fotoserie på nästan varenda bild. Och jag har liknande foton på samma ekipage, vissa här. Andra har jag på datorn.

De här bilderna har jag satt ihop för att vi ska bli bättre på att hitta tillbaka. Detta går bara ut över hästen.

Kolla bara på bilderna..? Det är inte rättvist.. Sporre samtidigt som man drar i tygeln? Gapande munnar och skräckslagna ögon. Medans ryttarna ser mer eller mindre galna ut, längtar efter vinsten. 
Tänk om, tänk rätt.
 
 
 
 
 
Det jag ser i de här bilderna är inte ett lag, en fungerande kommunikation. Det jag ser i de här bilderna är en ryttare, som ser bortom sin häst, sin hästs välmående för att kunna vinna. Att prestera så bra som möjligt för att kunna komma så högt upp som möjligt. Ser de här hästarna lyckliga ut? Ser de ut som om de har roligt inne på banan? Eller vill de det här? 
Jag ser kränkta individer som gör sitt bästa för att ropa på hjälp, utan respons. Det svider att tänka på att det finns de där ute som faktiskt tycker att detta ser normalt ut. Att det ser behagligt ut. Att det ser harmoniskt ut. För en sak är säker - bilderna visar inte en enda lycklig häst.
 
 
 
 
Jag la ut de här bilderna utan utsuddade ansikten och nummerskyltar i en facebook grupp, för att visa hur det såg ut. Jag skrev inget kränkande då. Bara "Ska det se ut såhär?" Det är en fråga inget påstående. 
Jag fick kommentarer om att ta bort fotona, att det var kränkande. Jag skulle bli anmäld, att jag FICK INTE göra såhär emot dessa ryttare. "För jag känner många av ryttarna.." kunde det låta.
Jag fick mail och hot.
 
 
 
 
Men, om man tänker såhär. Varför får jag inte lägga ut dessa bilder med ansikten, namn och nummerskyltar?
OM det vore så att det hade varit en "vacker" och "harmonisk" bild. Då går det bra! 
Men dessa bilder, som visar hur de egentligen rider. Det fick jag inte lägga ut? Bilderna är inte kränkande, det är fakta på hur man rider i dagsläget.
 
 
 
 
Jag tror att vi blundar, önskar att vi inte såg. Vi vill inte se problemen som uppstår, inte bara i Western ridning. Utan i alla ridsportgrenar. Tänk bara på uppståndelsen som hände dressyr tävlingen i Danmark? 
 
 
 
 
Dessa ryttare på bilderna, erfarna "proffs" ryttare som varit med i alla år. Och "amatörerna" som är där för första gången och tävlar. Är det dessa vi, ungdomar, barn och vuxna ska se upp till? OM vi väljer att göra det. Då är vi inte mycket bättre själva. Är det inte dags att vakna upp. Börja behandla våra hästar med respekt.
 
 
 
 
Resternade bilder är liknande som de andra. Men när, när ska vi ändra på oss?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Anonym

Bra inlägg, du kan inte bli anmäld för fotona, man får fota vem man vill och definitivt om det är på tävling...

2013-08-07 @ 15:59:08
Åsa

Hej!

Jag vet att detta var på tapeten för ca 3 år sedan, jätte bra att alla får se eller få sig en tankeställare, men jag försvarar inte detta alls, men man får heller aldrig glömma att det fins två sider av ett mynt, måste även se situationen i sig... Som sagt för svarar inte onödigt slitande i hästens mun !!!!!!

Svar: Hej!Jag uppskattar din åsikt, det finns alltid två sidor på ett mynt. Men dessa bilder är tyvärr inte "ögonblicksbilder". Utan då som jag skrev tidigare, jag har flera på samma ekipage. Hade jag inte det, skulle jag aldrig lägga ut bilden!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-07 @ 16:32:49
Josefin

På vilket sätt skulle det vara kränkande att behålla bilderna som de var? Det var ju faktiskt så det såg ut, dessa ryttare borde inte hålla på med hästar. Fotboll, kanske, där kan de sparka och slå så mycket de vill...
Blir förbannad och ledsen över sånt här, håller man inte på med hästar för att man älskar just hästar?
Idioter säger jag bara, bra av dig att lägga ut det så kanske det finns någon som påverkas till det bättre!

Svar: Nej, många tyckte att det var kränkande att "hänga ut" ryttaren. Tyvärr, men det var inte det som var poängen heller. Utan att väcka upp folk ifrån att Ridsporten är så underbar och hästarna mår så bra.. Men jag håller fullständigt med dig!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-07 @ 16:41:31
Anonym

Urs ser hemskt ut. Jag håller på med western själv och tycker att detta är för jävligt. På många av hästarna på bilderna så är det väldigt skarpa bett, urs säger jag bara.

2013-08-07 @ 17:17:33
Mia Hellid

Bra Sofie att du tar upp detta! Jag läste kommentarerna från folk på facebook och blev så himla upprörd! Vad är det för fel på folk! Det är skrämmande hur sjukt vissa människor resonerar. Och dessa människor är dessutom hästfolk....
Bilderna är hemska och man blir så otroligt upprörd och ledsen när man ser dom. Stackars, stackars hästar. Dessa ryttare borde bli anmälda för djurplågeri. Tycker jag! Att få rida på våra hästar är en gåva som dom ger oss, inte en rätt som vi har. Dom flesta tar det verkligen för givet. Skärpning folk!!

2013-08-07 @ 17:26:38
Åke Degerman

Beklagar att du tar illa vid dig vid dina ögonblicks bilder. Även för hästarnas skull. Jag kan presentera fler bilder än du som visar när det går "rätt" till. Tyvärr är det väl så att när man kräver mycket, ibland extremt mycket inom tävlings disciplinerna av sina hästar i alla rid discipliner så, kommer det finnas möjlighet att ta sådana här kort, OBS, inte bara inom western. Man kan slippa detta genom att inte göra något med dom mer än att åka häst i skogen, i bästa fall, om det man nu inte möter något "läskigt" där förstås, och måste passera det. Men jag nekar inte till att mer träning krävs, även inom hopp, dressyr och western mm. Har man väldigt ont av det så tror jag nog att man ska sluta att åka på sk. Events, för där kommer det alltid finnas. Korrigeringar krävs tyvärr emellanåt, dom ser inte alltid så trevliga ut. Men ska man se det mer humant så ska väl inte ens hästar finnas i boxar, i små hagar på i bästa fall några hektar, och hanteras av "rovdjur". Ha täckeen på sig, Att få mat några få gånger per dag, å ala annan skit vi håller på med. Skaffa inget djur överhuvudtaget. Bästa att förbjuda djur.

2013-08-07 @ 18:00:51
Linda

Och jag skulle vilja se den ryttare som aldrig behöver använda vare sig skänklar eller ta i tyglarna!!! Skulle vilja se hur ni själva rider?!!

2013-08-07 @ 18:07:52
Anonym

Era idioter detta är polis anmält nu så.nu händer det. Grejer

2013-08-07 @ 18:14:14
Kicki W

Jag tycker du gör helt rätt i att lägga upp bilderna. många har kommenterat (fb) och tryckt på att det är ögonblicksbilder, hästarna är taggade osv osv.. men ÄR det verkligen en ursäkt? Visst kan man väl mena att hästarna "vet" att det är tävling, blir heta, taggade, pigga, ivriga etc ...men HUR vet de det? Jo, för att ryttarna blir uppeldade, taggade och kanske nervösa? De som hävdar att hästarna tycker det är så jäkla kul att kuta som om de hade lede fi i ändan runt några tunnor så att de blir "ohanterliga" och måste hanteras med dessa grepp som ses på bilderna, de borde ställa ut tunnor i en hage o se hur många av samma hästar kutar på det viset utan att ngn ber/säger till dem? .... nä...trodde inte det vad?
Nåväl. Visst kan somliga av situationerna som ses på bilderna faktiskt vara en enstaka händelse, kanske har det aldrig sett ut så vad gäller unikt ekipage, men det är ju den samlade mängden vi får titta på, överallt och hela tiden, precis som du säger...
Det stora abret i mkt av vår djurhantering öht är detta med tävling. Tävling lockar fram de sämsta sidorna hos många. Rosettjakten, tidsjakten, konkurrensen, prispengar,osv osv, det är lätt att ryckas med. (Det gäller inte bara hästar.)
Hade inte människan haft driften att vinna, vara bäst, ibland till varje pris, ja då hade vi sett mindre av sånt där skulle jag nog tro.
Tack och lov finns det såklart ekipage som kan genomföra samma ritter på ett trevligt vis, det får vi inte glömma trots allt.

2013-08-07 @ 18:23:10
Linnéa

Den här ridningen ser man tyvärr överallt nästan, det är socialt accepterat att dra hästar i munnen och även stänga igen deras munnar med nosgrimmor så inte oangelägenheterna ska synas.

Helt förjävligt och det finns inga ursäkter, säga att det är en ögonblicksbild är mest bullshit, visst det är i just ett ögonblick, men dessa ögonblick återkommer med den här kassa ridkulturen som finns i dag hela tiden, om och om igen!

Ryttarna väljer att dra sina hästar i käften för dom tkr det är viktigare att prestera "bra" på tävlingen än hästens välbefinnande.
Folk måste få upp ögonen för det här för att kunna förändra normen för vad som är allmänt accepterat inom ridning.

2013-08-07 @ 18:39:50
inger

skrämmande stackars djur med skräckslaga blickar kan ej komma undan vart tar känslan för hästen vägen?detta måste va folk som bara täker på egna prestationer djuret är bara ettt redskap för dras ego ska visas upp. Jag har ej denna erfarenhet av western där rider ma med lång tygel tar ej häst i mun utan rider med vikt o skänklar.man styr genom lägga tygel på halse hästarna lugna harmoniska just detta hästvänliga gör mig intresserad av western

2013-08-07 @ 18:47:56
S.

Det finns en traningsmetod som heter Soft Mouth. Den behover komma till Sverige... for att fa ordning pa slitoslang ridning behover vi supportra de tranare som fokuserar pa foljsamhet och kommunikation! De finns!

2013-08-07 @ 19:06:06
Haylie

Det är inte olagligt att lägga ut bilderna och du kan inte bli fälld för att du lagt ut dem, hur skulle annars hela paparazzi världen fungera? ;) där emot kan du anmäla de hot du fått, det är inte lagligt :)

2013-08-07 @ 19:22:08
Anonym

Tack för att du uppmärksammat mig på att jag drar min häst i munnen när jag håller på att ramla av i farten, samt när vi ska svänga och har ngt för hög fart för att hinna med. Det var jag inte medveten om. Tydligen ska man vara perfekt för att våga komma ut och tävla för att inte riskera att bli utpekad som djurplågare. Riktigt tråkigt med sånt här smolk i bägaren då jag nyss upplevt en fantastisk helg på vårt Sm med min goa häst som har världens största hjärta och vann vår Trophy, där domaren också kommenterade att han följt os s under helgen och berömde oss för vårt samarbete och extra roligt var det att höra hur gott handlag jag har med alla hästarna jag visade. Men säg den lycka som varar?! Välkommen hem till mig och se vi arbetar - på riktigt. Jag älskar mina hästar nästan lika mycket som min dotter. Nu misstänker jag att du inte har barn och därför kanske inte kan sätta dig in i den sortens kärlek men jag kan säga att sina barn älskar man mer än sig själv, på riktigt.

Svar: Nej, jag har inte barn. Jag är 15 år..
Sofie Öhnfeldt

2013-08-07 @ 19:32:23
Sandra

All eloge till dig Sofie för att du tar upp det här!! Hästar är inga tävlingsmaskiner, vi har ingen rätt att plåga & utnyttja dem för vår eget höga nöjes skull, hästarna har aldrig bett om att delta i tävlingar eller sträva efter ära & berömmelse, de ger oss allt & så gör vi så här mot dem, jag skäms över att vara människa!

2013-08-07 @ 19:57:27
Anonym

Du FÅR visst lägga ut dem, man får fotografera på allmän plats. Sen om det är lämpligt är en annan fråga, men du får göra det! Och jag tycker det är bra gjort, så att folk får se hut det faktiskt ser ut, och kanske kan agera någon gång!

2013-08-07 @ 20:26:13
Mari

Hej!
Starkt av dig att stå på dig! Jag blir mörkrädd!!
Skulle vara kul om det var omvänt, hästen fick dra oss i munnen med skräckfyllda ögon samtidigt som man sporrar dom... inte så kul kanske! Visst ibland behöver man "ta " mer i hästen pga säkerhet och man kan behöva säga till men hur ska dom förstå när man gör allt på samma gång?*!?! till och med jag blir förvirrad av att bara titta på bilderna.. ska dom fram, stanna, svänga.... ramla av...

Svar: Hej!Jo tack. Jag skulle gladeligen vilja se deras hästar behandla dem såhär!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-07 @ 20:34:18
Ina

Jag säger bara se och lär av Tobbe eller Perelli eller vem man vill men "love and respect your horse" Amen, fy om man rider sin häst så där så borde man verkligen ta en titt i spegeln å känna efter om man håller på med rätt saker här i livet..

2013-08-07 @ 20:38:01
Betty

Kunde inte titta på alla, pallade helt enkelt inte. Usch!

2013-08-07 @ 20:43:38
URL: http://mirakelbetty.wordpress.com
Nathalie Silvernos

Blir så stolt när man får se människor som visar detta mod o vågar gå emot strömmen o visar när människan gör fel! Du är årets hjälte i mina ögon! <3

2013-08-07 @ 20:43:56
Ia

Tack, kanon att ställa frågan.
Hörde om en liknande "tillställning" med hysteriska människor som skrek o ryckte i de stackars hästarna. Skulle oxå likna Western. Tyvärr kanske det lättare samlas glada amatörer just kring Western. Det är lite tuffare liksom ...
Jooo, det finns jätteduktiga, och dom vill helst inte beblanda sig med denna hårda stil. Hästen är ett stort o känsligt djur, som måste behandlas väl med bestämd hand, utan grymheter.

2013-08-07 @ 20:44:38
Marianne Jordhén

Hej!
Jag ifrågasatte också vid ett tillfälle när en westernhäst med skärrade ögon snabbt började backa bakåt bara av att hans ryttare och ägare borstade upp sig och på ganska långt avstånd gick mot hästen. Kommunikation mellan häst och ryttare saknades och hästen var inte trygg i situationen. För detta mitt blogginlägg blev jag förlöjligad, hotad och anklagad både på min blogg och i olika grupper på FB samt portad från en mindre anläggning i Östergötland där händelsen utspelade sig under en uppvisning på westernridningens dag. För mig kvittar ju det då jag personligen inte vill förknippas med sådanametoder och naturligtvis väljer trevligare ställen och sammanslutningar. Det är bra att ifrågasätta och naturligtvis måste vi modiga framföra i rampljuset sådant här, där djuren uppenbarligen hanteras alldeles för hårt.Kommunikation och respekt mellan ryttare och häst borde premieras före snabbhet, då skulle det tvingas fram ett annat sätt att förhålla sig till sin häst.

Och varför måste så mångaanvända sporrar? Vid enwesterntävling såg jag etttillfälle när en ryttare sparkade hästen hårt i sidan. Domaren, som verkar vara mycket bra, gickfram för att syna hästen och ekipaget placerade sig inte.

2013-08-07 @ 20:52:04
URL: http://welshcob.bloggplatsen.se
Marianne Jordhén

Hej!
Jag ifrågasatte också vid ett tillfälle när en westernhäst med skärrade ögon snabbt började backa bakåt bara av att hans ryttare och ägare borstade upp sig och på ganska långt avstånd gick mot hästen. Kommunikation mellan häst och ryttare saknades och hästen var inte trygg i situationen. För detta mitt blogginlägg blev jag förlöjligad, hotad och anklagad både på min blogg och i olika grupper på FB samt portad från en mindre anläggning i Östergötland där händelsen utspelade sig under en uppvisning på westernridningens dag. För mig kvittar ju det då jag personligen inte vill förknippas med sådanametoder och naturligtvis väljer trevligare ställen och sammanslutningar. Det är bra att ifrågasätta och naturligtvis måste vi modiga framföra i rampljuset sådant här, där djuren uppenbarligen hanteras alldeles för hårt.Kommunikation och respekt mellan ryttare och häst borde premieras före snabbhet, då skulle det tvingas fram ett annat sätt att förhålla sig till sin häst.

Och varför måste så mångaanvända sporrar? Vid enwesterntävling såg jag etttillfälle när en ryttare sparkade hästen hårt i sidan. Domaren, som verkar vara mycket bra, gickfram för att syna hästen och ekipaget placerade sig inte.

2013-08-07 @ 20:52:58
URL: http://welshcob.bloggplatsen.se
Sanna

Är bilderna från sverige? Vad jag vet får man väl inte använda boskap?!
Usch hemska bilder.
Tack för att du öppnar upp våra ögon. Fortsätt med det!

Svar: Jodå. Det är nere på High Chaparral, Ranch Horse Classic. De hade 10 års jubileum i år.I Roping klasserna däremot får man inte använda boskap.
Sofie Öhnfeldt

2013-08-07 @ 20:57:12
Carina Svensson

Fy f-n, jag mår illa av bilderna. Jag har aldrig varit på nån westerntävling men finns inga domare/veterinärer som kan se och säga ifrån vid dålig ridning/djurplågeri?

Svar: Jodå, det finns det. Och en riktigt bra en med! Men det är bara en.. Och han kan inte finnas överallt tyvärr. Tycker att det borde införas att det är minst två.
Sofie Öhnfeldt

2013-08-07 @ 21:30:10
Anonym

Fy f-n, jag mår illa av bilderna. Jag har aldrig varit på nån westerntävling men finns inga domare/veterinärer som kan se och säga ifrån vid dålig ridning/djurplågeri?

2013-08-07 @ 21:41:15
Mikaela

Tycker det är bra att fler och fler uppmärksammar detta speciellt inom western som ska vara sån skillnad mot de andra ridgrenarna. Att man ska vara i harmoni med hästen osv. Jag mår illa när jag ser dessa kort, hur detta ens får förekomma? Det ser allt annat än skönt ut för hästarna. Vart tog allt det vägen som fanns när jag började med hästarna och som va anledningen till att jag började rida, harmonin och känslan för ett så vackert djur?

2013-08-07 @ 21:45:07
Lilian

Tack för att du vågar stå för dina foton! Vi är många som håller med dig! Skäms för att vara vuxen svensk när man ser sånt här!

2013-08-07 @ 21:47:13
Ryttare

Ta av nosgrimmorna på alla hästar på en hopptävling eller dressyrtävling och fota lite, det hade du nog gillat. Inom bedömningsgrenarna i westernridning är det rejäla straffpoäng på en häst som gapar men det göms inte undan under tre nosgrimmor som i den traditionella ridningen. Westernridningen är den ENDA hästsporten som inte tillåter några nosgrimmor. Ingen av dem på dina bilder drar alltså hästen i munnen för att vinna.

Svar: Jodå. Jag rider själv western och föredrar det.
Sofie Öhnfeldt

2013-08-07 @ 21:51:53
Emelie

Det är tragiskt hur många av dagens westernryttare (och även andra ryttare med så klart!) som sätter sig själva och sin egen "prestige" framför hästens tävlingsupplevelse. Det är sån't här som man blir så ledsen och besviken över, det känns ganska tröstlöst många gånger med western i sverige idag. En del ryttare skulle behöva tänka på att det både ÄR och SER mycket bättre ut om man tar hand om hästen i första hand.

2013-08-07 @ 22:00:23
Therese

Ush vad hemsk du är som hänger ut människor så här. Hur tycker du det här är rätt?

Svar: Klart jag tycker. Jag hänger inte ut någon. Ansikterna OCH nummerskyltarna är ut suddade?
Sofie Öhnfeldt

2013-08-07 @ 22:15:28
Naemi

Jag önskar jag kunde kopiera mina meddelanden från när jag delade din blogg på fb. Modern till ett av ekipagen hotade med polisanmälningar för förtal och talade minsann om för mig att jag var på sandlådenivå för att jag delade länken och stod för min åsikt.
Stå på dig säger jag bara!
Dessa bilder ska UT och VISAS för allmänheten. Så kanske dem får samvete nog att ta sig an kritik, svälja sin stolthet för hästarnas skull och tacka för att någon påpekar något man gjort fel istället för att lura i en att man är något för att man är med och tävlar i en skittävling hux flux.

2013-08-07 @ 22:22:56
Emelie

Bra att detta ligger uppe!
Detta kan man se i alla hästsporter, en stor skillnad är dock att westernhästarnas bett är mycket skarpare, så ett misstag skapar ännu mer smärta.(och för att i dressyren syns det inte lika tydligt eftersom hästarna går långsamt, ihoptryckt och har nosgrimmor)

2013-08-07 @ 22:38:07
Pia Schönqvist

Jag var med och försvarade på fb! och fick skit jag med! Håller med dig till 100%. Noterade också skarpa och för stora bett. Ingen harmoni alls mellan häst och ryttare! Och tänk dessa tvära stopp... Nej fy fan! Det här är inte hästarna värda! Så här hade jag inte trott man red western på. För mig är det något helt annat! Så kör på bara! Ut på banan igen bara !! (FB) ha haaa! Kram och tack för en jäkla bra upplysning! även om många blev uppretade ^fniss*

2013-08-07 @ 22:38:18
Eleonore Strand

Detta är ju faktiskt plågeri, ju skarpare hjälpmedel desto mildare ridning. Man slitr inte i munnen på det sättet och definitivt inte med sådana bett. Dom ska vara tacksamma om de kommer ifrån det med endast skammen och inte blir stängda för djurplågeri. Detta är inte chayeene rodeo

2013-08-07 @ 22:53:56
Gittan

En eloge till dej som lyfter fram denna vidriga "hantering" i ljuset. Hoppas det kan få upp folks ögon så vi på sikt kan slippa se sånt här.

2013-08-07 @ 23:10:01
sabina

Tycker att detta är lika hemskt som walking horse eller vad dom heter i USA där dom la på klumpar på fram hovarna. verkligen hemskt trodde western va så naturligt.

2013-08-07 @ 23:20:16
Ida

Mår illa! Tur att nån visar verkligheten

2013-08-07 @ 23:22:47
Malin

Underbart att fler får upp ögonen! Har inte direkt med personerna i fråga, jag skiter i vem det är eller vilken ridinriktning, vi alla måste få upp ögonen! Hur ska vi annars kunna förändra något vi ej uppmärksammar? TACK för att du delade detta (jag ska sprida vidare!!) och faktiskt fått bildbevis på det. Verkar vara det ända som får upp ögonen på folk! Återigen tack :) tillsammans kan vi förändra och göra det bättre för hästarna!

2013-08-07 @ 23:29:10
Monica

Hur man kan jämföra att en häst står i box mot dessa bilder begriper inte jag.
Löjligt att ens jämföra det.

Ni som försvarar fotona. En del säger att andra gör si eller så. Jaha, så bara för andra gör fel, så är det minsann helt ok att även westernryttare gör fel.
Inget fel är rätt!!!!
Det är som att säga att Johan slog mig, men jag slog tillbaka, men inte lika hård, så Johan måste ju ara värst...

Jag undras alltid över dessa bett. Är det en genväg med dessa skarpa bett? Hästarna ser ut att gå så fint (ja inte på dessa bilder), men det är för de är tvingade pga betten, de har inget val. Valet är i så fall att göra som bilderna visar..

2013-08-08 @ 01:05:12
Finn

Vafan inte en ända kan tränsa kandar!!!???

Svar: Vad menar du?
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 01:26:37
Helena Andersson

Jag känner flera av personerna på bilderna och kan säga att jag kunde lika väl ha varit en av dom just i den situationen .. Man kräver så mycket av hästen just i en tävlings situation och blir så taggad liksom hästen .. Jag älskar min häst över allt annat och pysslar om honom som mitt barn och det gör många av dom som fastnat på dina bilder .. Visserligen kan man träna sin häst mera men du måste ut och tävla för att hästen ska vänja sej oxå och vissa grenar blir hästen så pass taggad oxå.. Många hästar bara älskar det och det märker jag tydligt att min gör när jag kommer in på banan och många gånger blir det för bråttom... Men ska man hårdra så är det lika bra alla slutar rida och bara ha dom som gull hästar..men som sagt det ska ju alltid vara nån som ska tycka..

2013-08-08 @ 07:09:28
Emmy

Wow... Blir särskilt äcklad av den som rider med hackamore, använder själv det på min pålle och har aldrig sett en häst reagera så på det. Kan ju bryta nosryggen på hästen om man inte är försiktig! Usch!

2013-08-08 @ 07:29:25
Malin

Eeeeh alla ni som kommentarer med att det är likadant i andra grenar.
Har ni en skruv lös eller? Vad har det med saken att göra? Förklarar det dessa bilder?? Sånt får mig att se rött alltså. För att det finns skit på andra ställen gör inte att detta är ok. Har sett massa kollage från dressyr och hopptävlingar med samma resultat, gapande hästar och panik i ögonen.
Men det spelar noll roll tycker jag. Ja skit finns i alla sporter men börja att se om i sitt eget hus först tycker jag!

2013-08-08 @ 07:54:22
Anonym

Detta förekommer ju inom all ridsport): Och det är inte försvarbart. Inför riktigt fina priser, för bästa samarbete och harmoni mellan häst och ryttare. Det kanske redan finns. Som det gör för oss som rider och tävlar islandshästar. Men även inom denna tävlingsgren förekommer oschyst ridning. Värna om hästen som inte själva väljer att springa runt med oss på ryggen.

2013-08-08 @ 08:05:05
Malin

Och till dig Åke Degerman. Vadå måste korrigera? Med drag i munnen eller sporre i sidan? Jisses vilket århundrade kommer du ifrån?
Inom hundsporten har man sen länge skippat denna typ av bestraffning, du kanske skulle titta mer på hur det funkar? Det går ut på att man BELÖNAR ett korrekt beteende och ute lägga fokus på dåligt beteende alls.
Jag menar om hästen gör fel är det ju för att du inte lyckats lära/förmedla vad du menar och då är det ju enligt ditt sätt att rida DU som ska ha en korrigering :(.
Nä skippa stenålderstänket och bli lite mer 2013 är du snäll!

2013-08-08 @ 08:44:38
Malin J

Sitter och kollar på bilderna och håller med er alla om att detta är för jävligt. Min första tanke går såklart till hästarna. Min andra tanke är om ryttarna verkligen är ryttare? De ser ut som rena amatörer! Det är på tiden att de lär sig rida så kanske de förstår att det inte bara är att dra i tygeln och sätta hälarna i sidorna!

2013-08-08 @ 08:54:26
anette ryf

Tack för att du finns. .. önskar jag kunde hjälpa till o dela detta på Facebook. ...

2013-08-08 @ 09:11:54
Lärka

Jag tycker det är bra att det läggs upp, ögonblicksbilder eller ej. Någonstans måste man själv börja fundera på om det är detta man vill visa som ryttare. Jag själv kan bli riktigt störd om jag ser en bild där jag tagit för hårt eller hästen inte är med mig och det triggar mig att göra bättre. Finns ingen anledning att tracka ner på den som tagit bilderna för de personen har ju upplevt detta negativt. Jag upplever bilderna negativt och hoppas det triggar de som känner igen sig att fundera på en mjukare framtoning och lite ödmjukhet. Att skylla på att man håller på att ramla av eller att det är ett ögonblick håller inte. Har jag stång på hästen är jag väldigt medveten om den kraften den representerar och då får jag hugga tag i sadeln då...om det skulle vara så. En tuff korrigering är aldrig ok, det går att göra det bättre än så. Mild hand och ödmjukhet!

2013-08-08 @ 09:21:59
Isabel

Tycker det är jättebra att sånt här lyfts fram! Hur kan man tycka det är kränkande när man faktiskt rider så här på en stor tävling? Det är ju redan många som sett. Ögonblicksbilder är ju en sak, alla kan ta för mycket, hästen kan bli skrämd o.s.v, men jag har själv varit och sett på denna tävling tidigare år och vet att en del rider så här illa, framförallt i fartgrenarna är det mycket slitande i hästarnas munnar. Kanske dax att se över regelverket? Att tävla med häst går ju ut på att premiera BRA ridning, görs inte det har det blivit mycket fel nånstans.

Bra gjort av dig som tar tag i ett stort problem!

2013-08-08 @ 09:35:59
M

Alla andra som fotade där har ju fått liknande bilder och kan själv se detta, och det går inte att förneka.

2013-08-08 @ 09:36:56
URL: http://Marinapalme.blogg.se
Saga

Vad var det som hände på dressyr tävlingen i Danmark? :O

Ps.kolla bakbentet på den svarta hästen på bild nr 4!!!

Svar: http://www.hippson.se/blogs/redaktionenssportkoll/dansk-rollkur-debatt-ror-upp-kanslor.htm
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 09:38:55
URL: http://dogrescue.blogg.se
Sandra

Klart det ser illa ut, men kallar det inte djurplågeri. Åk på en dressyr/hopptävling där dom har ständigt kontant o munnen, hjälptyglar hur mycket som helst ja de till och med piskar hästen över hindret!

Svar: Jo, precis. Det finns en anledning till varför jag själv rider western! Men det de här bilderna visar är inte okej!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 09:39:17
Dorotea

Men usch vad hemskt. Hästarna ser livrädda ut!

2013-08-08 @ 09:42:11
URL: http://teaslife.blogg.es
Marianne Jordhén

Jag har nu också själv skrivit ett inlägg om detta, med hänvisning till din blogg, Sofie. Hoppas det är ok!

Svar: Det är bara bra att fler ser det! Ju fler vi är, desto mer når vi ut till!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 10:02:02
URL: http://welshcob.bloggplatsen.se
Maria Kjerstadius

Människor som försöker försvarar detta beteende visar bara vilka idioter de själva är! Självklart finns det många hästar som tyvärr rids och skadad även utanför tävlingsbanorna men där handlar det ofta om okunskap och hur ska de kunna få kunskapen när det är sånt här som visas?! Nej, som tävlingsryttsre (el uppvisning) har du ett enormt ansvar. Inte bara för hästarna utan även för att förmedla ett korrekt sätt att rida till de som kan mindre!!!!!!

2013-08-08 @ 10:04:34
Annette

Så himla bra av dej! Civilkurage på hög nivå. Dessa bilder tycker jag att du skall skicka till organisatören av tävlingen, djurskyddet, tidningar osv. Till organisatören kan du skicka dem omaskerade gärna hela serier så att de kan se ordentligt vem det är. Till dej ryttare ''anonym'' som förekommer på inte bara en bild utan flera bilder du skall skämmas och inte skylla på att du höll på att ramla av för du håller inte på att ramla av på alla bilderna utan på bara en! Sofie i mina ögon är du en hjälte som skall ha all kred i världen. Go girl!

2013-08-08 @ 10:05:05
Nellie

Detta är en kränkning emot dessa ryttare där du även säger att dom ALLA hetsar sina hästar emot vinst utan en tanke på hästens väl. Så länge du inte har någon som helst fakta om detta är detta rent förtal. Om du önskar upplysa dessa ryttare deras brister publicerar man inte detta öppet utan tar detta med varje enskild ryttare först då kan du göra skillnad

Svar: Jag har fakta, jag var där. Jag stod och grät flera gånger. Jag har fler bilder på dessa ryttare, i bildserier. Det ÄR fakta.
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 10:05:49
Anonym

Heja dig som orkar och vågar ta upp detta!! Stå på dig!

2013-08-08 @ 10:25:59
Björn

Stå på dig!
Såg också den ursprungliga tråden på FB och häpnade över att många blev så på defensiven, ja rent av otrevliga.

Nästa gång någon ifrågasätter varför du lägger ut dessa bilder tycker jag du skall svara:

"För att hästarna inte kan"

2013-08-08 @ 10:32:57
Felicia

Bra!! Jag tog själv liknande bilder. Väldigt många som jag vägrade lägga ut just pågrund av detta. Och alla människor som kommenterar " hur ska man inte styra en hästnet tyglar" och liknande. BULLSHIT. Sur är jag, hur tror dom Martin Hellman lyckas med den snabbaste tiden i barrel race och pole bending och då har han bara en hand!! Asså snälla folket.

Svar: Precis! Medans jag stod och grät under pole bendingen var Martin en av de få jag stod och hejade på!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 10:40:01
URL: http://feliciaericsson.horseworld.se
cecilia morén

Det här är BRA, så JÄVLA BRA!
Dessa bilder ska ut på fb, de ska nå från kant till kant i detta svenneland!
Vi alla minns när en mannen fr USA blev buad på fb, nu jävlar är svenssons lika illa.Fy faan!!

2013-08-08 @ 10:42:26
Anonym

I hästvärlden så finns det mindre lämpliga ryttare och mer lämpliga ryttare. Det gäller precis alla dicipliner engelsk ridning hopping dressyr fälttävlan. Inom Westernridning så är målet att vi ska ha så osynliga och mjuka hjälper som möjligt när vi rider. Det jag tycker du gör fel är att du sitter och publicerar bilder på människor som jag vet är seriösa ryttare utan bakgrund där du kan berätta varför det händer. Alla felsteg i träning och tävling måste korrigeras där våra djur inte lyssnar på oss. För du tror väl ändå inte att alla hästar sköter sig klanderfritt hela tiden, då får man en reaktion och då kan det se ut så här. Om ditt mål är att komma åt människor som misshandlar sina hästar och behandlar dom illa så kanske du ska ta och fundera på ditt sätt att publicera bilder leta på andra ställen. Kanske skulle ha lite kurrage och prata med ryttarna, titta på bilderna med dom och få lite mer kunskap i den bild och bakgrund vad var det som hände, gjorde ryttaren fel ja då kan man lära sig. Du publicerar bilder där ryttare håller på att ramla av och håller sin häst i munnen vad förväntar du dig när du kommer i den situationen, tror du verkligen man är så nätt i handen då. Eller kanske är det en farlig situation med en ko som måste lösas när hästen inte lyssnar. Nästa gång du tar en bild, så tycker jag du ska gå ner och diskuttera detta med ryttaren och visa att du har belägg för vad du fotograferar och en bakgrund. Det som du lägger upp här är en ensidig bild från dig utan bakgrund, som visst kan ha belägg i vissa fall, men i många fall så har det en anledning. Nu har du chansen i helgen när det är Ranch Team Challange. Ta dig dit fotografera och prata med ryttarna, få lite mer kunskaper i dina bilder. Då har du chansen att göra något bra av ditt jobb och utveckla sporten och ridningen. Då blir det inte bara en provokativ bildserie för att skapa reaktioner. Lämna ditt paparatsi träsk och gör något bra av det du håller på med

2013-08-08 @ 10:43:26
Ia

Joo, visst är det så att hästen används för människans syften (det är ju därför vi har dom?) och helt säkert skulle fler hästar gapa utan nosrem, men det betyder väl inte att det är OK?
Om vi har hästar som hobby, så måste vi respektera dom. Joo, tyvärr för ofta inom Western verkar det som att man vill flytta gränserna åt fel håll. Tufft är det att leka häftig cowboy o tråkigt när barn o ungdomar anammar den attityden.

2013-08-08 @ 10:50:02
yohanna

Jag är en som rider, mn fyfan vad hemskt detta ser ut. jag är glad att jag alltid rider på lånd tygel och aldrig drar utan använder shenklarna. och sporrar tycker jag är hemskt att använda. ser det mest som en grej för personer som inte kan använda shenklarna riktigt.

2013-08-08 @ 11:12:09
URL: http://yoyossecret.blogg.se
Trött på ert tjöt gör något istället!!

Hoppning - pressa hästen så mycket som möjligt helst över hinder som är högre än hela ekipaget. Bara det är bling bling så!

Dressyr - Fram med papiljotterna och krulla hästens nacke så nacken blir paj.

Tycker du ska åka och ta kort på dressyr och hoppnig också..
Undra varför dressyr-muppar och hopp-muppar har nosgrimma och snok på?!

Kollar även på sporrarna som dressyr- och hopp-mupparna har, jämnför då westerns-sporrar som snurrar..

Ni är, vet inte vad jag ska kalla er.. Sitta såhär och kritisera EN hästsport medans det finns det som är värre... Även hänga ut några såhär.. Tycker ni är vedervärdiga..

Kan säga såhär även fast ni sitter och kritiserar och tycker det är hemskt så kommer det INTE ändras. Sök upp personerna istället om ni nu stör er och säg till dom face2face..

Svar: Okej. Vi tar det en gång till då..1. JAG rider western själv och föredrar det!
2. Bara för att jag inte har bilder på andra grenar betyder det inte att jag är emot just western, utan för att jag reagerade att folk brukade så mycket våld emot sina hästar på tävling.
3. Jag åker gärna och fotar på dressyr tävlingar, men eftersom jag är en western människa så blir det inte så ofta.
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 11:26:24
Petra Lernö

Toppen att det kommer fram. Bra gjort! Det här är djurplågeri, "Djur ska inte utsättas för onödigt lidande" En annan sak som är bra är att ryttarna verkligen får se vilken skada de orsakar hästen. Många tror att de är mjuka och snälla i sin ridning och jag förstår de som blir chockade av att se sig själva. Fler skulle behöva bli fotade på detta sätt. Jag har själv fått ta hand om flertalet av dessa illa behandlade hästar under mitt yrkesverksamma liv. Orsaken till att jag slutade var att jag red till dem gjorde dem samarbetsvilliga och mjuka så varje ryttare kände sig som ett proffs som satte sig på dem efteråt. Och när jag väl lämnat iväg dem igen var det för att de skulle bli illa behandlade igen......... Man behöver inte bruka våld på sin häst och kan man inte hantera den på tävlingsbanan är det bara att gå hem och fortsätta träna för hästen (eller ryttaren) var uppenbarligen inte mogen för tävling. Ryttare måste lära sig ta ansvar för sin ridning. Det finns inga dåliga hästar, bara dåliga ryttare!

2013-08-08 @ 11:27:48
sara

Helt jävla sjukt att folk stödjer detta, Undrar hur ryttaren som sitter på tänker, detta är för fan misshandel, och det är ren sanning. Alla dessa sporrar dom trycker hårt och skarpa bett, visst kan sporrar vara bra i sig så man inte behöver "kicka" hästen för hårt om den har svårt för skänklar MEN vem fan har sagt att det ska skada djuret?

Fy skamm åt dom som håller på med detta och anser att detta är rätt...

2013-08-08 @ 11:34:36
Elin

Mår illa när jag bara ser bilderna, hur tänker folk nuförtiden? Ni kanske inte visste att hästarna också har ett liv och att dom har känsel. Dom känner när en fluga sitter på dom, så ni behöver inte ha enorma sporrar och trycka in dom i hästens mage.
Eller ha jätte starka bett och bara slita och dra i hästens mun. Hur skulle ni tycka om jag tryckte in en fet sporre i din maga, inte så skönt va? Kanske ska jag sätta in ett bett i munnen på er så och bara dra och slita, gärna så att ni blöder i munnen. Det skulle inte vara så mysigt va? Så tänk på det, visa lite respek

2013-08-08 @ 11:46:52
mia

All ridning sker bakifrån och fram till en mjuk hand. Inget annat. Man kan aldrig få en häst att bli loss eller rörlig genom tygeltag. Ridning sker till 95% med hjälp av din egna kropp och 5% av tyglar. Jag rider dressyr, använder inte nosrem och använder milt tredelat bett. Betten inom westerngenren är skarpare. " Hand utan skänkel, skänkel utan hand" är något att eftersträva. Tycker det är modigt att lyfta fram bilderna! Alla gör fel någon gång under sin ridning eller utveckling, men desto viktigare att ta hjälp av en dokumenterat duktig ryttare/ tränare, för att kunna utbilda sig själv och sin häst till god eftergift och fint samarbete. Att lära sig förstå fysciologin hos hästen och hur kroppens alla delar rör sig är ett krav som borde ställas på alla som sätter sig upp för att tävla.

2013-08-08 @ 11:47:56
Lollo

Hej Sofie om du vill veta så har det gjort en polisanmälan på detta och även en anmälan till blogg.se idag.

Svar: Hej Lollo.Det tackar jag för och väntar ivrigt på vad som ska hända. Och även om denna sida stängs ned, hindrar inte mig ifrån att lägga upp det igen?
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 11:51:00
Elin Svensson

Mår illa när jag bara ser bilderna, hur tänker folk nuförtiden? Ni kanske inte visste att hästarna också har ett liv och att dom har känsel. Dom känner när en fluga sitter på dom, så ni behöver inte ha enorma sporrar och trycka in dom i hästens mage.
Eller ha jätte starka bett och bara slita och dra i hästens mun. Hur skulle ni tycka om jag tryckte in en fet sporre i din mage, inte så skönt va? Kanske ska jag sätta in ett bett i munnen på er så och bara dra och slita, gärna så att ni blöder i munnen. Det skulle inte vara så mysigt va? Så tänk på det, visa lite respekt och kärlek till hästarna. Djurplågeri säger jag bara.

Respekt till till Sofie dom tar upp det här, sjukt starkt.

2013-08-08 @ 11:51:11
Mats

Fruktansvärt att det får förekomma sån't på tävlingar. Det borde finnas en speciell domare (typ linjedomaren på fotboll) som bara har till uppgift att kolla ekipagen och diskvalificera de som gör så här.
De som rider så borde kanske byta ut hästen mot en racingsbil eller liknande som de kan pressa allt ur i sin jakt på framgång o ära.

2013-08-08 @ 11:55:41
jenny

Bra inlägg! Härlig att du stå på dig. Jag står bakom dig.

2013-08-08 @ 12:07:17
Ia

Hurra för Mia och sakliga argument.

2013-08-08 @ 12:41:54
Lusse

Tycker det är jättebra att du vågar ta upp detta! Läste en del kommentarer och vill då främst ta upp lite av det som Åke Degerman säger men att hästar egentligen inte då ska stå på box eller ha täcke på sig heller. Då vill jag ju bara säga att det på sätt o vis handlar om det. Men var ska vi dra gränsen? Dra hästarna i munnen? Inte rida på dom för att det är onaturligt? Ha dom på lösdriften box eller bara låta dom gå som vildhästar? Det ät ju just gränsen vi diskuterar här! Och att rida o behandla sin häst såhär är inte okej enligt mig. Jag hoppas att fler vågar ta upp det så att fler hästar slipper leva som motionsmaskiner eller som prydnadshästar alt som statussymboler. Dom är djur o ska behandlas med respekt och kärlek och omtanke! Vart drar vi gränsen?

2013-08-08 @ 12:48:54
Lusse

Tycker det är jättebra att du vågar ta upp detta! Läste en del kommentarer och vill då främst ta upp lite av det som Åke Degerman säger men att hästar egentligen inte då ska stå på box eller ha täcke på sig heller. Då vill jag ju bara säga att det på sätt o vis handlar om det. Men var ska vi dra gränsen? Dra hästarna i munnen? Inte rida på dom för att det är onaturligt? Ha dom på lösdriften box eller bara låta dom gå som vildhästar? Det ät ju just gränsen vi diskuterar här! Och att rida o behandla sin häst såhär är inte okej enligt mig. Jag hoppas att fler vågar ta upp det så att fler hästar slipper leva som motionsmaskiner eller som prydnadshästar alt som statussymboler. Dom är djur o ska behandlas med respekt och kärlek och omtanke! Vart drar vi gränsen?

2013-08-08 @ 12:49:15
Paulina

Om ryttarna uppvisar detta beteende på en tävling så är jag rädd av bara tanken på hur de gör när de är själva hemma och ingen annan ser.
På tävling vill man ju visa upp sin allra bästa sida, sitt samarbete och få kvitto på allt jobb man lagt ner tillsammans.
Att då se uppjagade, stressade, rädda hästar som det slits och dras i gör ont i hjärtat oavsett ridsportgren...

Vad gjorde domarna i dessa fall? Vet inte alls hur bedömningen fungerar inom western då det inte är något jag själv håller på med.
Det finns väl reglementen att följa även här antar jag.

Jag blir ledsen av att se bilderna och jag tycker du gör rätt i att visa dem. Såna här frågor är viktiga, djuren är individer som förtjänar respekt. De har inte valt hamna hos sin människa.
Kan man inte hantera sitt djur som det förtjänar så borde man inte ha något.

Ang ryttaren som håller på att ramla av så vill jag säga till dig att du kan släppa tyglarna och inte hänga i dem. Det var en av de första saker vi fick lära oss på ridskolan iaf, om man håller på att ramla av så dra ALDRIG i tyglarna då man kan skada hästens mun rejält...men det kanske du aldrig fick lära dig? Så även om du tycker att du hanterar dina hästar bra så finns det ju alltid nåt att lära av situationen så det slipper hända igen. Och om du kommer för fort till en kurva, så sakta ner och sväng lite senare, du måste inte slicka tunnan och såldes halvt dra sönder munnen på hästen. Man lever för att lära, inte sant?

Jättebra du visar lite sanning Sofie!

2013-08-08 @ 13:04:59
Toti

15 år och har redan kommit till insikten att såhär ska det inte vara - underbart! Vidrigt att se, har själv varit på westerntävling och det var inte en vacker syn. Brukar inte tycka det är speciellt vackra syner på någon hästtävling tbh. Men det är bra att du lägger upp det.
De kan inte stämma dig för det.. anmäla klart, men utan gensvar eftersom du suddat ansiktena och nummerlapparna. Stå på dig, de som kritiserar dig gör det för att de känner sig träffade, vill gömma att de gör sina djur illa.

2013-08-08 @ 13:16:19
Emma

Nämen fy! Förstår dem inte hur satans ont det där gör på hästarna?
Eller kan man verkligen vara så egoistisk?

2013-08-08 @ 13:17:03
URL: http://www.saqubeck.blogg.se
anniz

Känsliga krakar som får kritik för något inom sin sport. Detta är aldrig försvarsbart. Sofie har egentligen rätt att lägga upp bildera ocencurerade men hon valde att cencurera - om någon tar illa vid sig: lär er rida rätt ffs. Ser knappast varken skönt eller kul ut för hästen.

2013-08-08 @ 13:18:36
Carmen

Hur kan man försvara sin dåliga ridning med att "jag älskar mina hästar" ? Skulle det legalisera stunder av våld?
Låter nästan som hustrumisshandlarnas försvarstal "-Jag älskar min fru, jag kan inte leva utan henne, jag ser till att hon har ett bra liv, ni skulle bara veta hur mycket jag uppskattar henne! Att jag skulle vara ngn hustrumisshandlare kan jag verkligen inte hålla med om, det har ju bara hänt någon gång då och då att jag råkat tagit i för mycket" !
Begrunda detta och var lite självkritiska!
Ni kanske behöver förändra er ridning och värdegrunder?
Inget är svart eller vitt, utan det är upp till var och en att hantera gränserna i gråzonerna. Man behöver inte vara någon "lull-lull" men inte heller en "misshandlare". Det ÄR svårt att vara bestämd men
rättvis. På dessa bilder är ryttarna närmare det svarta i gråzonerna än det vita kan man lugnt påstå.
Lite självrannsakning tack!

2013-08-08 @ 13:32:18
Anonym

Jag var på hästuppvisning på globen där bl.a westernryttare deltog. Vi hade sittplatser längst fram och efteråt fick man gå fram och hälsa på hästarna. Jag kände då efter hur hårt spänt remmen satt den som går under käken till stångbettet. Den var så spänd att jag inte fick in ett lillfinger ens. Jag tittade förvånad på ryttaren och tänkte fråga om det var så det skulle vara men fick en sådan kall och ilsken blick att jag avstod. Inte konstigt den hästen tvärnitade, vände med kast osv. Själv har jag i många år ridit utan nosremmar vare sig på ovan eller undersidan. De ryttare som är mest beungransvärda är dem som rider utan vare sig sadel eller träns anser jag.

Svar: Håller fullständigt med dig! Det finns en anledning till varför jag omger mig med människor som värnar om sina hästar och har som mål att rida utan utrustning helt. Min lillasyster har bland annat uppnått det med sitt Arabsto!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 13:38:17
Thor

Jag var också i HC och tittade. Detta var tyvärr en vanlig syn för många av grenarna. Tyvärr tyvärr tyvärr var det alldeles för mycket slitande och dragande för att vara OK.
Det man måste tänka på är att westernridning har i regelböckerna att alla manövrar ska vara med små hjälpor och utan motstånd från hästarna.

Korrigeringar kommer alltid att stanna kvar, och det är OK.

Men, det var tyvärr inte bara korrigeringar på denna tävlingen.
Ett stort problem jag märkte var att man red med gigantiska bett och långa sporrar. Ta den tid som krävs för att träna upp hästen, hoppa inte förbi en massa steg och fuska dig fram.
Sporrar och starka bett ska användas för att få fram finesser, inte för att kontrollera. Och alla vet väl att ett starkt bett eller långa sporrar aldrig är starkare än ryttaren som använder dem.
Sorgligt nog var det såhär många red. Detta måste uppmärksammas, så bra gjort av dig. Dock ska man också tillägga att alla inte rider såhär och att westernridning egentligen inte ska se ut såhär.
Och publicerar man endast dessa bilder så blir resten av westernvärlden också svartmålad.
Men mycket bra att debatten startas/fortsätter. Det är viktigt.

2013-08-08 @ 13:44:31
Hilma

Tycker att vi lyfter på hatten och tackar för bilderna.
Kanske dags att kolla hur vi rider själva och ta lärdom av det här.
Ingen är felfri och alla gör vi fel ibland men lite kritik skadar aldrig om vi ska bli bättre på det vi gör.

2013-08-08 @ 13:52:27
Erikaaasss

Bra gjort av dig att lägga ut dessa bilder! Folk behöver få se hur de faktiskt många gånger är! Det var en här ovanför som sa att alla nån gång behöver ta tag i tyglarna på hästen och ja de e sant, men de där är ju inte att bara ta tag i tyglarna, det där ät ju att rycka o slita! Hästarna ska inte behöva bli rädda o få ont för att dom inte lyssnar.. Jag tycker detta är sjukt och kan man inte rida hästen på ett snällt och trevligt sätt så ska man inte rida alls!! Usch blir illamående av detta!

Får jag låna nån bild o använda på min blogg? Jag länkar isåfall självklart hit o säger att dom är från dig!

Svar: Självklart får du låna bilder!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 13:53:28
URL: http://erikaaasss.blogg.se
Marja

Om du hade skrivit som rubrik:ex " Titta vilken härlig tävling med harmoniska hästar",,knappast kanske då du fått ta emot alla hot m.m..yttrandefriheten har vi här i sverige,,du skrev och visade sanningen,därför blir folk så upprörda,trampa på ömma tår,,du är en hjälte i mina ögon! Håller med anniz,,lär er av bilderna,ingen är perfekt el fullärd,,Bra Sofie!

2013-08-08 @ 13:56:29
Jossan

Fyfan vilken ridning det finns :(

2013-08-08 @ 14:09:52
URL: http://minfux.blogg.se
Anki

Stå på dig Sofie, och om folk inte kan stå för sin ridning som dessutom sker på offentliga platser så är det inte ditt fel! Det är väl på tiden att inte bara dressyren hamnar under lupp, alla discipliner bör granskas lika hårt!

2013-08-08 @ 14:15:53
Renee

Även om detta är "ögonblicksbilder", även om hästarna i övrigt sköts om väldigt väl, visar det skarpa bett, starka hårda händer och stor brist på kommunikation mellan häst o ryttare i just det "ögonblicket".

2013-08-08 @ 14:24:56
Anna

Måste bara påpeka att det är lite komiskt att nästan alla dom som inte uppskattade inlägget är anonyma i sina kommentarer.
Det är inte bara denna gren som kritiseras, för även dressyren har det tufft nu med allt snack om rollkur. Finns massor av bilder från alla grenar som visar hård hantering från ryttaren. Det måste uppmärksammas, annars blir det aldrig någon bättring. Jättebra med såna här inlägg, även om vissa idioter tycker att det är ok att slita i hästen, hugga den med sporrarna och piska så hårt man kan. Grattis, ni är kvar på stenåldern.

2013-08-08 @ 14:39:08
Michael P Kragv

Man kan sige meget om øjebliksbilleder, men det er tydeligt at hestene på billederne er i konfliktsituation og pressede.
Rytteren ved godt at hesten er presset, så måske skal rytteren tilpasse ambitionsniveau og hvad rytter og rent faktisk kan præstere på det nuværende niveau.
Man kan altid blive bedre i de næste niveauer, men at presse hesten til højere præstation end aktuelt træningsniveau er ikke godt.
Læs evt bogen Evidens Based Horsemanship af Martin Black og Steve Peters.
Tænk på, at showniveau ligger under højeste træningsniveau på hjemmebane.

2013-08-08 @ 14:48:45
Nina

Hej, Tycker du är modig som tar upp problemet. Hästarna är försvarslösa.

2013-08-08 @ 14:53:09
Maria

Sofie, du är månadens, om inte årets, hjälte!

Jag blir helt förfärad när jag läser en del kommentarer här. Om man inte kan hålla balansen för att det går för snabbt, då ska man inte rida så snabbt till att börja med. Då ska man hålla sig hemma och träna balansövningar - utan att hålla i tyglarna! - tills man bemästrar den fart som är önskvärd. Inte f-n ska man ge sig ut och tävla och slita sönder munnen på sin arma häst.

Och nej, jag "korrigerar" inte de hästar jag rider på det här sättet. Jag rider så gott som samtliga bettlöst och med vikthjälper, och det ända sedan inridningsstadiet. Jag använder inte sporrar heller, det behövs inte. Den enda häst jag väljer att rida med bett är en avelshingst som är mycket litet riden, och då använder jag bara ett vanligt tränsbett. Jag föredrar att kommunicera med hästarna istället för att att tvinga dem, ett koncept som fler uppenbarligen borde fundera på.

Stå på dig Sofie, och ni som trakasserar och anmäler hit och dit borde fanimej skämmas ögonen ur er. Stäng av datorn och lär er rida i stället för att ge er på en femtonåring.

2013-08-08 @ 15:14:07
Dick

Jag är emot i princip all form av tävling där djur ingår...vare sig det är sånt här elände eller utställningar. Djur skall behandlas med respekt...oavsett om det är nyttodjur...sällskapsdjur....eller djur som föds upp för slakt. Så fort vi slutar respektera djuren så har vi förverkat vår mänsklighet.

2013-08-08 @ 15:26:26
irmeli

Hej!
Tycker det är bra att någon öppnar världen för westernridningen med. För tycker det är för mycket klagomål på just den engelska ridningen just nu. Det finns bra och dåliga ryttare i alla grenar och det får man leva med. En sak som jag tycker bra är att du suddat ut allt så man inte kan få reda på vem det är. För då kan man inte kränka någon. Du får göra vad du vill med dina bilder. Du får lägga ut dem utan att blurra men då om ex ryttaren på bilden ser det och ser sitt ansikte kan han/hon anmäla dig. Jag ser inte dessa bilder som kränkande emot någon eftersom man inte ens vet vem det är på hästen.

2013-08-08 @ 15:39:25
URL: http://fotomuppis.blogg.se
Malin

En liten tanke i all välmening... om du inte kan hantera din häst utan den här typen av våldsamma "korrigeringar" är du kanske inte redo för en stor tävling?

Kanske behöver ni mer miljöträning så att du och hästen inte blir nervösa och stirriga på tävlingsplatsen? Om det nu är det som är problemet.

Det finns ryttare som gör fel, tex slide stop med händerna bakom höfterna? (tredje bilden uppifrån) Det är inte enligt regelboken.
För er som inte rider western kan jag klargöra att man för händerna framåt när man stannar, eftersom du stannar med röst och sits.

Har jag själv gjort fel? Ofta omedvetet? Självklart. Men förhoppningsvis har jag inte tvärnitat fullt så våldsamt. Jag rider regelbundet (western) för instruktör som hjälper mig att se när jag gör fel och att korrigera detta.

Lägg energin på att bli en bättre ryttare istället för att polisanmäla och hota Sofie. Bilderna finns för att du red som du gjorde, även om det bara var vid ett kort tillfälle.

2013-08-08 @ 15:53:00
Anneli

Men åh vad fånigt med dessa " nu är det polis anmält ..nu händer det grejer " ha,ha!! scary!! sjukt att se dessa bilder och de som klagar på att de ligger uppe borde fundera på om de ska sluta rida . För de gör väl just så här eftersom det är käsligt. Hejja för att bilderna visas!

2013-08-08 @ 16:35:00
Ewa

Modigt och bra, Sofie! Bra att du lade upp de här bilderna, för någonting måste uppenbarligen förändras när folk försöker försvara sig med "detta kan hända ibland när man kräver mer, jag älskar min häst jag lovar". Vad är det för sjuk inställning att ha till någon man påstår att man älskar? Skulle ni slå era barn om det kunde få dem att prestera bättre i någon sport?
Vilket skitsnack, "detta händer när det går fort/man svänger/håller på att ramla av/etc" - varför ska man systematiskt överhuvudtaget kräva så mycket att man riskerar att dra såhär brutalt hårt i hästens känsliga mun?

Hästsport är ett utmärkt sätt att aktivera sig själv och sin häst och förstärka banden man har till sitt fina djur, men snälla skaffa lite distans. De här hästarna har INTE kul.

2013-08-08 @ 16:37:53
mimmi E. Safedogs

TAKK for at du tar bilder og viser hvor ille det r for hestene ! Bare fortsett med det du holder på med, dokumenter dette svineriet! Det må gå an å ri med bare grime ikke putte munnen fullt av torturredskap.

2013-08-08 @ 16:51:58
Sofia

JÄTTE BRA INLÄGG!! DETTA BORDE UPPMÄRKSAMMAS MER!! INOM ALLA GRENAR FINNER MAN LIKNADE VÅLD MOT STACKARS HÄSTAR. SKAM FÖR MÄNNISKAN!!! Hästarna gör så fruktansvärt mycket för oss, ta hand om dom! <3 CRED till DIG!

2013-08-08 @ 17:39:04
URL: http://sofiastotto.bloggplatsen.se
Anonym

Naar bisselet bli dratt saa langt inn i munnen, kan det bli varige skader, som at hesten faar problem med aa spise og drikke. Jeg har jobbet selv med hester i mange aar, med en flott sjef som het Jan Toennesen, som jaget vekk to damer fra oevre fossumgaard, fordi de var paa den maaten, og de satt paa gjerdet og viftet med plastpose, gjett da h va som skjedde. De fikk beskjed om ikke komme tilbake.

2013-08-08 @ 17:57:37
Olympia Thurfjell

Hej!
Superbra inlägg. Jag har länge hållt på med hästar och det är gör mig verkligen ont att se dessa. Jag undrar om jag kan få låna en bild av dig och skriva några rader på min blogg bara för att sprida budskapet? Självklart så hänvisar jag till dig som fotograf/källa!

Svar: Det är klart att du får!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 18:14:05
URL: http://olympiathurfjell.blogg.se
Fia

Tycker de e jätte dålig Stil att lägga ut en bild på
Var ekipage som visar nåt sånt här !
Hur många fina bilder har du på dessa ? Antagligen en väldigt mycket mer i antal än dessa som likväl kan va korrigerade !
Filma i stället så får du en helhet !
O fråga folk innan man lägger ut saker !
Väntar nu på samma bilder inom dressyr hopp gym khana polo osv :)
Ren okunnighet att ens skapa en sån här sida o hade de vart min häst du fotat o mig du anklagar för att va djurplågare hade jag personligen anmält sig för förtal o trakasseri !

Svar: Okej, för det första har jag INTE anklagat någon för att vara djurplågare.. Det är många andra som kommenterar det, men det är inte jag? Sedan har jag många fler bilder på just dessa ryttare, med bildserier som inte ser så trevliga ut som de kunde. Det finns filmat på rhclive.se, det är bara att gå in och kolla. Vad ska jag fråga innan jag lägger upp det? Om man väljer att tävla på en internationell tävlingsarena får man faktiskt räkna med att bli fotad, även om man inte gillar bilden?
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 18:33:15
Gnyt

Ja, det där ser onekligen inte ut som någon trevlig ridsport. Iaf inte för hästen, som det så ofta sägs att det ska vara.

2013-08-08 @ 19:02:42
Fia-HEVONENS

Om nu bilderna skulle visa något som går rätt till, varför är det då så känsligt att bilderna finns på nätet? Jag tycker att konversationerna är på riktigt låg nivå. Vad ska snuten göra? Förtal? Det finns inga uppgifter eller ansikten att gå på..? Nej, riktigt bra att visa detta!! :D

Jag tycker att detta är vedervärdigt. Även om det nu skulle vara ögonblicksbilder...
Vad jag blir RIKTIGT förvirrad äver (förutom ridningen då, inte okej) hur låg nivå detta ligger på. Polisanmälningar? Jamen vad ska snuten göra åt detta? Förtal? Det är inga ansikten eller nummer.

2013-08-08 @ 19:08:26
URL: http://www.hevonens.com
Hillevi

Om man inte censurerar bilderna pekar man ju garanterat på att den som rider är en djurplågare eftersom du förtydligat allt i bilden, så det är klart att folk blir arga. Jag uppfattar det som att du vill visa på hur hästarna egentligen mår på tävlingsbanorna, och det lyckas du med nu när du censurera. Censurerar du inte pekar du direkt ut vilka människor som är groteska djurplågare och då har du ju inte riktigt lyckats med ditt egentliga budskap, för jag hoppas att det var ditt budskap? För att hänga ut människor via internet är en otroligt feg och dålig sak att göra. Sedan vill jag pika på en till sak, alla bilder är ögonblicksbilder, i alla fall i rörelse - ingen bild är identisk med den andra. Men det är otroligt bra att du väcker diskussion och faktiskt upplyser om hur det oftast ser ut ute på tävlingar! Då kan det diskuteras vidare om vad som kan göras för att förbättra för hästarna, skulle vara intressant i något inlägg om du har egna synpunkter om hur man kan göra det bättre på tävling/man kanske ska sluta tävla helt? Skulle vara intressant att läsa om i alla fall!

2013-08-08 @ 19:11:34
URL: http://hillesnille.blogg.se
Anonym

Om man tycker att det är kränkande att lägga ut de här bilderna, så måste det finnas någon insikt om att det är fel att behandla sin häst så här, oavsett orsak. Jag tycker att det är betydligt mer kränkande att använda hästar på det här sättet. Sedan spelar ridstilen eller hjälpmedlen ingen roll. Jag kan inte se en tillstymmelse av samarbete mellan hästen och människan i de här bilderna och det är väl egentligen vad det hela ska gå ut på?
I andra tävlingsgrenar med häst är sån här behandling förbjuden, helt enligt svensk lagstiftning. Det kallas djurplågeri, även om det bara varar ett par sekunder. Hård drivning, munsår och annat ger varningar och bestraffningar i allt från trav till islandshästtävlingar. Är faktiskt chockad över att man tillåter det i western som annars framhålls som den ridstil där man verkligen samarbetar. Såg att någon kommenterat att det skulle polisanmälas och då hoppas jag att denne menade övergreppen på hästarna och inte det faktum att det finns bildbevis.

2013-08-08 @ 19:16:13
J

Blir faktiskt irriterad! Jag känner några av människorna på bilderna & jag vet mycket väl att deras hästar mår inte dåligt eller far illa!! Så mycket fördomar för en still bild.. Om någon skulle ta massa bilder i följd på mig när jag t.ex blir kittlad av någon motsv hade man då sagt att jag blir misshandlad för att jag kanske gör en konstig min på någon av bilderna ? Det sorgligaste av allt är att människor inte kan sköta sitt egna. & vad man vill använda för bett på en häst är väl förfan upp till var & en !? En häst går bra på vissa bett & vissa inte herregud! Ska alla använda ett speciellt bett & fördärva hästen därigenom ? Blir så trött & kunde inte vara tyst, därför jag kommenterar då det är människor som jag beundrar så fruktansvärt mycket för deras arbete med deras hästar & jag önskar att min häst faktiskt var som deras ibland då jag är imponerad på tekniken, relationen, allt! Men tyvärr kommer det alltid att finnas folk som ska lägga sig i andras liv istället för att sköta sitt egna, sorligt!

2013-08-08 @ 19:30:35
Sara

Åhhh nej, har sett på flera tävlingar när hästarna blir dragna i munnen osv, dessa personer borde inte få ha häst enligt mig

2013-08-08 @ 19:52:02
URL: http://Sdotter.blogg.se
Jenny Marek

Sofie! Had jag haft hälften av ditt vett och mod när jag var 15 hade jag varit så stolt över mig själv! Du är en tjej med civilkurage och dina åsikter gör att jag tror på mänskligheten igen, i alla fall delar av den! Du har all rätt i världen att reagera och att sätta igång en debatt gällande vår djursyn och ridning. Hästarna kan inte göra mer än de redan gör, visa med hela sitt kroppsspråk vad de tycker om situationen och det är detta du fångat på dina bilder! Håll fanan högt och var stolt över att du vågar ifrågasätta, något som de allra flesta inte vågar.

2013-08-08 @ 19:55:18
URL: http://nosvis.nu
Lisa

Stå på dig!! Tycker du har gjort helt rätt.
Men det tragiska är att det finns rötägg i alla discipliner. Jag blir lika ledsen, upprörd, arg på alla bilder av samma typ. Hoppning, dressyr, körning, fältävlan, western. Spelar ingen roll vad för kategori man rider. En ryttares absolut största uppgift är att sätta hästen i första hand. Värna om dess väl och ve.
Och jag, jag har häst. Ja, jag tävlar lite. Men jag skulle ALDRIG NÅGONSIN LÅTA MIN HÄST LIDA BARA FÖR ATT JAG HAR DÅLIG BALANS, ELLER FÖR ATT JAG INTE FÖRBERETT OSS TILLRÄCKLIGT BRA INFÖR TÄVLINGEN!

2013-08-08 @ 19:57:19
Emelie

Heej! Jag tycker det är bra att du tar upp det och visar hur det ut i stillbilder! Man ska inte dra alla över en kant, det finns som sagt många mer lämpliga och väldigt många mindre lämpliga!! Allför ofta är man för hård mot sina hästar och alla djur över huvudtaget!! Tänk på alla hundar som far illa tex. Jag själv har hållt på med hoppning i många år och jag har sett mycket som gör mig så arg och ledsen. Helst när man kommer utomlands. Jag har jobbat stora stall här i Sverige, Irland och Holland. I min erfarenhet är dom stora toppstallen värst! Jag var inte långvarig på nåt av ställena då jag upplevde att man inte tog hant om hästarna på rätt sätt. I min värld får hästarna gå i hage hela dagarna och man rider dom efter deras kondition och på deras villkor. Alltså att man inte sitter upp och kör ett dressyrpass på en timme när hästen har vilat i två veckor och så vidare. Såg att det var någon som hade kommenterat hackamoore. Hacket i min erfarenhet är ett underbart hjälpmedel om man kan använda det rätt! Man ska tänka på vad man gör med sina händer, oavsett vilket bett du använder, men jag hade en häst som inte funkade på något annat.. Han sprang så fort han bara kunde i alla lägen och gick inte att få stopp på om man inte styrde in i väggen.. Så på honom var det jättebra! han trivdes med det och jag med. Vi provade alla bett, inget funkade. Då sa min tränare, ta ur allting istället och prova ett hack. Allt gick som på räls! Men som sagt.. Tänk på vad man gör när man rider på det. Men så är det med allting. Jag rider också alltid med sporrar, men använder dom aldrig om jag inte behöver. Bra att ha på tävling om man behöver lite extra kraft, annars sitter dom bara där ifall att... Men som sagt. Bra att du tar upp det här!

//Emelie

2013-08-08 @ 20:04:58
Emma

Hej jag tycker att du har gjort en fantastisk grej med att visa hur det kan se ut! Jag var själv på Hihg chaparall för ett tag sen , men visste inte att hästarna hade det så illa. Och du har gett en insikt i att vi ska visa respekt för våra hästar!

2013-08-08 @ 20:29:44
Anonym

Finns det någonstans på Facebook så man kan dela det? :o

Svar: Det finns i olika hästforum och på min sida. Annars är det bara att dela länken= http://sofiebilder.blogg.se/
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 20:33:08
Jan-Eric Conradsson

Jag undrar bara om det inte går att anmäla sådant för djurplågeri? Fotobevis finns ju uppenbarligen.

2013-08-08 @ 20:40:41
Sanne

Fyfan, aldrig ens funderat på att westernridning kan gå till på de viset! Hårda händer, skarpa bett, slit och ryck i tyglarna, vassa sporrar, och hästarna ser ju inte ut att njuta av ritten! Jag har påbörjat western på min ponny, på de viset jag trodde western var, naturligt. Enkelt repträns utan bett, barbacka och inga "hjälpmedel" som sporrar, spö eller massa tvångsmetoder, bara lyssna på hästen och lära den att lyssna på mig och göra saker pollen tycker är roligt så vi blir ett superteam. Nu vet jag inte Vad jag kan kalla de jag gör med min häst.

2013-08-08 @ 21:35:28
Gunilla Björn

Du gör det bra!!! Stå på dig och jag önskar att jag och fler med mig hade ditt mod att säga ifrån

2013-08-08 @ 21:36:54
Carolina

Hej underbara tjej, stå på dig och fortsätt göra det du gör. Folk kommer att bli förbannade det blir de flesta när de blir avslöjade. Det rör på sig inom hästvärlden men det tar tid att ändra gamla vanor. Det är allas vår skyldighet att se till att våldet och bristen på respekt mot djuren tar slut.Självklart finns det genuina ryttare inom alla discipliner. Duktig hästmänniskor som skall lyftas fram. Ära den som äras bör. Har själv slutat åka på event då jag bara mår dåligt av att se eländet. Besökte även tidigare RHC 2011 och så då Josefine Stenqvist i freestyle reining utan varken sadel eller träns, den upplevelsen tog jag med mig hem filmen finns på you tube. Kram på dig

Svar: Hej!Tack så mycket, lite uppiggande ord är aldrig fel! Jag håller fullständigt med dig!
Jo, Jossan är verkligen en hästmänniska! Vi känner henne väldigt bra och hon är en otrolig människa med djuren, inte bara häst.
Kram!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 21:47:08
Matilde Brandt - Livet med drømmefrieseren

Du har min fulle og hele støtte! Ridning skal ikke se slik ut, aldri. Ikke et millisekund, ikke et sekund. Det er utrolig bra noen tør å stå frem og si ifra! Jeg skulle ønske jeg hadde ditt mot.

2013-08-08 @ 21:48:29
URL: http://www.matildebrandt.no/blogg
Matilde Brandt - Livet med drømmefrieseren

Du har min fulle og hele støtte! Ridning skal ikke se slik ut, aldri. Ikke et millisekund, ikke et sekund. Det er utrolig bra noen tør å stå frem og si ifra! Jeg skulle ønske jeg hadde ditt mot.

2013-08-08 @ 21:48:37
URL: http://www.matildebrandt.no/blogg
Johanna

Fina bilder :)

2013-08-08 @ 21:49:16
URL: http://storyofjohanna.blogg.se
Madeleine

HEDER ÅT DIG!!!!!!!!!
detta ser för jävligt ut!!!!!! och dessa kallar sig hästmänniskor???

2013-08-08 @ 21:50:30
Johanna - A dream as model ♥

GUD VAD HEMSKT :'(

2013-08-08 @ 21:58:45
URL: http://jonza.blogg.se
TB

Så utrolig fælt å se disse bildene. Hestene lider tydelig, ridningen ser brutal ut... Grusomt

2013-08-08 @ 22:06:11
Sofia

Upprörande att läsa kommentarer där man jämför att dra hästen i munnen och använda sporrar med att bli kittlad. Och det kan säkert vara så att ryttarna sköter om sina hästar jättebra annars, men att rida sådär är verkligen inte okej, och att använda "jag har faktiskt ingen nosgrimma" som försvar håller inte, det ska inte se ut sådär ändå.

Ridning handlar om samarbete mellan häst och ryttare, självklart är man inte alltid överens med sin häst och måste övertala den till att göra som man vill, vilket man kan göra med hjälp av en mängd olika hjälper men att dra hästen i munnen är inte en av dem. Tyglarna ska hjälpa till att visa vägen, inte styra hästen.

Du är fantastisk som har lagt upp dessa bilder! Jättebra att kasta ljus över ett alldeles för vanligt problem. Folk har en tendens till att glömma bort att det är djur man håller på med när man är i tävlingssammanhang. Allt man har ögonen på är priset, vilket visserligen är rätt eftersom det är därför man tävlar, men man får inte glömma bort att man tillhör ett lag och det är svårt att vinna om man skadar sin lagmedlem.

2013-08-08 @ 22:12:23
jonas

Starkt gjort av dig att stå upp för vad du tycker och ser!
Jag själv klarar inte av att se tävlingar där det gåt till på detta viset.
De som känner sig träffade och försvarar med kommentarer som "att man måste korrigera ibland" osv har inte samma känsla till djuret som man kanske borde ha.
Jag står för vad jag tycker, man ska inte sätta prestation före någons välmående och jag vet med dig att detta inte är några enstaka ögonblicksbilder.

Måste man korrigera hästarna med dessa skarpa bett och sporrar så bör de inte tävlas, då är djuren inte redo för det.

Jag och många till står bakom dig!

2013-08-08 @ 22:16:17
Marie

All heder åt dej! Tycker attd u gör ett super bra jobb och att det borde finnas fler som dej som vågar visa hur det inte ska gå till. Hemskt att folk försvarar detta. Hoppas att folk nångång kommer att öppna ögonen o ta bort dessa skygglappar och tänker mer på vad hästen får gå igenom bara för att ryttaren ska va glad...

2013-08-08 @ 22:25:03
Tina

"Varför får jag inte lägga ut dessa bilder med ansikten, namn och nummerskyltar?"

Det beror på att det finns en personuppgiftlag som gäller allt man publicerar på nätet. Om man inte har utgivartillstånd (något som kostar pengar och i princip bara dagstidningar har) så får man inte göra en sådan publicering utan personens godkännande.

Läs på Datainspektionens sida. Notera att Fotografi är också en personuppgift.

http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/personuppgiftslagen/publicering-pa-internet/

Sen kan jag också säga jag var där. En av mina bästa vänninnor finns på dina bilder. Jag vet hur tävlingstokig såväl ryttare som ägare är. Ibland är hästen värre än min vän. Öronen framåt och fullt ös långt innan start. Hästen vet exakt vad hon skall göra. Min vän måste bromsa till rätt startögonblick. Hästen älskar detta!

Så tyvärr - jag ger inte mycket för dina stillbilder. Hästen hade inte varit så tävlingsmotiverad om den farit illa. Hästar är visserligen lite osmarta i vissa avseende men de är himla starka. Vill de inte så gör de inte. Upprepad misshandel hade satt sina spår i dessa "tävlingsdjur".

Angående lagen. Jag vet inte vad som gäller maskade bilder dvs om de kan anses som kränkande eller ej, Helt klart är ditt syfte - dvs att hänga ut dessa personer. Det är bäst du läser på vad Datainspektionen säger.

Svar: Om du uppfattat det så har du missförstått mig, eller rent av inte velat förstå mig.Mitt syfte var inte att "hänga ut" dessa ryttare, därav suddade jag ut nummerskyltar, ansikten och skrev inte några namn. Hade mitt syfte varit att "hänga ut" dem, hade jag haft bilderna utan utsuddning OCH skrivit både namn på ryttaren och hästen..
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 22:26:56
Lillaneptun

De gör mig så ont att se detta, denna okunskap borde få ett slut, varför gör man på detta sätt mot våra så otroligt vackra djur som gör allt för oss! Är detta tacken dom får? Är inte djuren ni påstå er älska så högt värd mer? För mig är dom de, skulle aldrig behandla mitt djur på de viset!

2013-08-08 @ 22:37:11
HT

Haha vilka missvisande och dåliga foton! Visar när någon håller på att trilla av. Eller när en häst med SLAPP TYGEL GAPAR, mitt i ett jobb med en kviga.. Försöker den bita efter boskapen kanske?! Ni bloggare gör tydligen vad som helst för att få publicitet. Lägg upp foton och video på dig själv och din ridning och visa hur det ska gå till istället!!

Svar: Okej, för det första. Jag är ingen bloggare, utan skapade bloggen för det var det enklaste sättet att sprida mitt budskap..För det andra, OM jag inte hade underlag för mina bilder eller det jag skrev skulle jag inte lägga upp det. Jag har bild serier som bevisar att det inte bara var en engångshändelse.. Och OM man nu försöker intala sig att detta är okej. Antagligen är du en av ryttarna, rider likadant eller så ser du helt enkelt inte kroppsspråket på hästen. Eller rent av bryr dig inte om djur.
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 22:40:10
Ina

TUSEN TAKK for dette blogginnlegget. Folk må få opp øynene. Det er deprimerende hvor mye som skal godtas mot uskyldige dyr. JA, det der er dyremishandling.

2013-08-08 @ 22:57:42
Emma L

Bra gjort sv dig att publicera bilderna! Dessa ryttare är uppenbarligen oskickliga och hästarna oroliga och har säkert ont. Usch! Allt för att underhålla turister...
Verkligen trist att du fått ta emot hot, hoppas det inte stoppar dig nästa ggr!

2013-08-08 @ 23:04:44
Jessica

Jag tycker bara det är bra att du visar detta & dom som känner sig berörda kanske borde fundera på hur dom rider ist för att polisanmäla.. Och i vissa fall när folk slänger på ett skarpare bett eller går på med skänklarna hårdare så kanske man borde kolla upp sin häst först . Hästar är inga dumma djur, dom kan ha ont precis som vi vanliga människor och uttrycker de då kanske med att inte gå fram osv. Jag tror ni förstår vad jag menar . Och vi som tävlar tränar ska väl vara förebilder för de mindre ryttarna/kuskarna oavsett vilken gren vi håller på med .

2013-08-08 @ 23:23:54
Anonym

Jag har så mycket som jag vill säga. Här pratar vi bara om ridsport jag säger bara åk titta på trav tävlingar jag har sett hästar svälja sina egna tungor och kvävs till döds där ägaren bara rycker på axlarna. Jag tror vi måste göra en total omvändning se tull att våra höstar får den respekt som förtjänar. Sen måste jag också få säga att våra hästar vi har är inga vildhästar Vi har förmänskligaar. Dom med de. Tror många människor ska rannsaka sig själva.

2013-08-08 @ 23:39:28
Karin Lehtola

I PB och BR så finns det ingen domare, och ej heller vetrinär som.övervakar tävlingen. Den enda gången vetrinär kollar hästarna är på ordinarie vetbesiktning. Och vid koklasser, men då för kornas skull. Så det finns ingen som kollar så allt går rätt till, förutom de runtom, funktionärer osv. De skulle aldrig påpeka något, för viss "svågerpolitik" är det tyvärr... De kanske ska träna för personen sen. Då blir det ju jobbig!

2013-08-08 @ 23:40:31
Anonym

Jag har så mycket som jag vill säga. Här pratar vi bara om ridsport jag säger bara åk titta på trav tävlingar jag har sett hästar svälja sina egna tungor och kvävs till döds där ägaren bara rycker på axlarna. Jag tror vi måste göra en total omvändning se tull att våra höstar får den respekt som förtjänar. Sen måste jag också få säga att våra hästar vi har är inga vildhästar Vi har förmänskligaar. Dom med de. Tror många människor ska rannsaka sig själva.

2013-08-08 @ 23:42:43
Amanda

Så säger många att western är så bra för dom använder bara säte m.m men där ser man. Angående kommentaren:

"Och jag skulle vilja se den ryttare som aldrig behöver använda vare sig skänklar eller ta i tyglarna!!! Skulle vilja se hur ni själva rider?!!"

Kom och titta när jag rider med halsring eller bara med rösten ;) använder varken skänkel eller tygel eftersom det inte behövs, ibland räcker det med att jag lägger handen på halsen så saktar min av från galopp till skritt. Välkommen:)

Dessa bilder mår jag dåligt av att se, okej om man drar när man håller på att ramla av för oftast så vet man inte vad man gör eftersom set oftast är överraskande men dom andra är bara hemska. Usch! Bättre samspel!

2013-08-08 @ 23:45:26
Anonym

I PB och BR så finns det ingen domare, och ej heller vetrinär som.övervakar tävlingen. Den enda gången vetrinär kollar hästarna är på ordinarie vetbesiktning. Och vid koklasser, men då för kornas skull. Så det finns ingen som kollar så allt går rätt till, förutom de runtom, funktionärer osv. De skulle aldrig påpeka något, för viss "svågerpolitik" är det tyvärr... De kanske ska träna för personen sen. Då blir det ju jobbigt!
Ett bevis på att det inte finns domare är ju tex att enligt regelboken så är det INTE tillåtet med mekaniskt hackamore, som visas på fler bilder, det är inte westernutrustning. Dessutom används den med en tiedown... Titta på rhclive så får ni se skimmeln protestera skapligt vilt! Är det så det ska se ut??

2013-08-08 @ 23:46:49
elin

haha men lol, om man ska rida ett barrelrace eller fösa kor måste man ja använda både tyglar och skänkel annars går det åt helvete när man ska svänga för man vill ju inte hamna uppe på länkarn..jag har vart ute på massa westerntävlingar bla SM och NM och jag kan säga att det inte ser ut sådär. håller med om att man inte ska dra och slita men vafan döm inte så hårt :)

Svar: Okej, man BEHÖVER inte använda både och. Det är inte under några omständigheter okej att sända två budskap till hästen på det sättet. Skulle inte du bli förvirrad om någon sa åt dig att springa och stå still samtidigt? Ja, westerntävlingar på SM och NM är verkligen inte roliga att kolla på de heller..
Sofie Öhnfeldt

2013-08-08 @ 23:47:40
Malin

Bra och starkt av dig att ta upp denna vidriga hantering av djur, som i allra första hand är till för att glädja människan och tillgodose hennes behov.
Du ger mig hopp om framtiden!!

2013-08-09 @ 00:06:15
Sint

Åh fyfaen, de personene som først satt disse idiotene på en hest bør virkelig skamme seg, for de utviklet en dyreplager. Virkelig misbruk på høyt nivå, disse idiotene er ikke værdt nok til å sitte på hestene. Herregud jeg blir så sint.

2013-08-09 @ 00:26:42
Emma

Inte fan ser Hästarna ut att ha kul eller njuta inte! Ser ju förfan helt vettskrämda ut... Stackars stackars... Hoppas att alla som behandlar sina djur på dethär viset får tillbaka någongång i livet. Usch.. Djurplågeri!

2013-08-09 @ 01:20:58
May Helen

Hvis dere tror at dressur handler om å "krølle nakken sammen" og spore hesten, så skjønner jeg at samtidig at dere forsvarer disse bildene. M.a.o dere kan overhode ikke grunnleggende ridning og dere vet ikke hva dere snakker om. Sant nok ser man at normen for "korrekthet" i dressur har endret seg, men vi er mange - veldig mange dressurryttere som ikke står for den type ridning. Vi har ett mål for øye - og det er at hestene våre skal være så sunne og friske som overhode mulig. Vi rir deretter. Og vi har hestene våre i maaaaange år. Det vi ser her derimot, er helt forjævlig brutalitet. Det ser man også på konkurransebanen sprang og dressur. Det er altfor mange idioter som som eier hest, og altfor mange idioter som eier hest og tilsidesetter hestens behov på vegne av egne ambisjoner - som ettersigende er altfor høye. Det er da det går galt. Det handler ikke om hvilken sport man rir, men det handler om hvem man er. Og er man en brutal jævel, så heng driten ut på nett. Stå på du som tok bildene!!!

2013-08-09 @ 02:25:36
Gunvi Sund

Jag ifrågasätter verkligen synsättet på hästar. Det är självklart att dom inte tycker om att jaga små kalvar. De avskyr ryttarnas metoder och personlighet. Kalla på en Djurkommunikatör så får ni veta vad de känner. Ögonen är själens spegel...ser vi lyckliga själar här? Ni som klagar och vill fortsätta plåga djur kan väl sätta på er ett iskallt bett och trava på till helvetet som ni utsätter djuren för.

2013-08-09 @ 03:51:55
URL: http://www.circleoftails.com
Felicia

Det handlar inte om hur mycket man "alskar sin hast", eller hur duktig andra sager att du ar med hastar. Det ar inte heller relevant vad en dommare beromt dig for eller hur fint din hast gick minutrarna innan dessa bilder togs. Sta upp for vad ni gjor, sluta skylla pa en massa bullshit som vi alla vet inte ar sant. Yes du gillar din hast supermycket, we get it, men sa som det ser ut pa bilderna ovan ska det inte se ut. Vi behover ta in nya tekniker innom ridsporten i sverige. Dags att erkanna att ni inte kan allt och borja lara er ratt satt att vara van med sin hast.

Till dig som la upp bilderna: You go girl!

2013-08-09 @ 03:56:23
URL: http://glasflisan.blogg.se
Tilde R

Det är så hemskt med folk som rider på det sättet. Förstår inte att man tillåter det över huvud taget, att se att man till och med (eller kanske främst?) rider så som proffs på stora tävlingar är ju galet!

2013-08-09 @ 04:52:34
URL: http://tilderagnarsson.blogg.se
Maria Gramén

Jag står bakom dig 100% och vääääldigt många andra! Vi får fortsätta upplysa, visa på alternativ och föregå med gott exempel med hopp om en bättre framtid för hästen. För att göra så här och kalla det hobby, det är verkligen obehagligt.

2013-08-09 @ 06:51:00
Peggy Westrlund

Bra att det lyfts! Du har inte gjort något fel alls. För mig är Western långa tyglar och mycket vikter och dessa bilder ser verkligen rätt hårda ut tycker jag.

2013-08-09 @ 07:21:42
Moa Hultin

Hemskt...

Allt bra med dig annars? :) kram

Svar: Jadå, ju mer de trackar på mig desto mer blir jag taggad att fortsätta! Kram :)
Sofie Öhnfeldt

2013-08-09 @ 07:46:20
URL: http://moahultins.blogg.se/
Kicki

All heder åt dig - detta ska fram i ljuset! Finns inga ursäkter för detta. Om man inte kan hantera farten eller momenten så ska man inte ge sig ut på tävlingsbanan så att man måste korrigera och hänga i bettet, inte ens träna i den farten utan backa ett par steg.

Att hästen "älskar" det spelar väl ingen roll. Våra kära djur är tyvärr smärtttåliga och gör vad vi ber av dem. Att de "älskar det" betyder ju inte att det inte gör ont i deras munnar när det slits och dras på detta sätt. Det är vårt ansvar att tänka så långt. Man blir helt beklämd, de som försvarar detta borde verkligen ta sig en rejäl funderar på vad ett djur har för värde.

Ögonblicksbilder är ändå bilder av något som hänt och de hårda tygeltagen som syns HAR JU HÄNT på riktigt! Ögonblick eller inte, de är ändå en del av helheten. Bra kämpat av dig!

2013-08-09 @ 09:00:52
URL: http://nukutvi.wordpress.com
erika staaf

självklart får man ta i tyglarna på sin häst och självklart får man använda sporre. Men det handlar väll om harmoni?
Men kan ju inte dra i tyglarna för fullt medans man trycker in sporren ?
Inte konstigt att hästarna ser panik slagna ut. panikslagna ut

2013-08-09 @ 09:11:06
Anonym

självklart får man ta i tyglarna på sin häst och självklart får man använda sporre. Men det handlar väll om harmoni?
Men kan ju inte dra i tyglarna för fullt medans man trycker in sporren ?
Inte konstigt att hästarna ser panik slagna ut.
Western ridning handlar väl framför allt om små signaler? Ett sammarbete. Är man en duktig ryttare ska det inte behöva se ut så här på bild.
Jag hade mått fruktansvärt dåligt och tänka över hur jag är som ryttare!
Skärpning!

2013-08-09 @ 09:16:47
Lotta

Underbart Sofia att du tar upp detta.
Du ska verkligen känna dig stolt som har modet att ifrågasätta detta.Har själv varit på dessa tävlingar, där dessa "ögonblicksbilder" upprepar sig
tyvärr väldigt ofta allt för ofta, kränkande behandling på inte bara hästarna utan dessa stackars kor.
Att de utsatta reagera så hotfullt och hotar med polisanmälan är ju bara ett bevis på
ynkliga de är.Det vore väl nästan bättre att lägga en polisanmälan på dom både för
hot och djurplågeri som det finns ju bildbevis på.
Förstår inte att RHC kan acceptera o blunda för detta.
Inte visste jag att man använde tyglarna för att hålla sig kvar på hästen,det är ju fruktansvärt det
finns inte en ursäkt i världen för detta.
Tänk på alla dessa clinics som pågår runt om i landet som ingen har koll på.
Har tyvärr sett den negativa utveckling inom western o de sk westernfolket,
egen utsedda "proffstränare" hur illa de än behandlar hästarna och djur blundar folk o
ursäkta sig med att jag känner den o den, nä man kan inte säga något då
blir jag utfryst mm. Så sorgligt.
Jag acceptera inget sådant därför deltar jag inte i dessa kretsar längre.

2013-08-09 @ 09:31:00
Tina

Ditt svar:
"Om du uppfattat det så har du missförstått mig, eller rent av inte velat förstå mig.Mitt syfte var inte att "hänga ut" dessa ryttare, därav suddade jag ut nummerskyltar, ansikten och skrev inte några namn. Hade mitt syfte varit att "hänga ut" dem, hade jag haft bilderna utan utsuddning OCH skrivit både namn på ryttaren och hästen."

Nej ditt syfte kanske var mer journalistiskt. Men de känner sig kränkta. Flera av dem har blivit identifierade av vänner och bekanta med hjälp av tävlingskläder trots att ansikten och tävlingsnummer är maskade.

Så frågan är hur juridiken ställer sig till att dessa ryttare känner sig oerhört kränkta och att du gjort detta medvetet även om syftet inte var att "hänga ut".

Sammanfattningsvis:
- de känner sig kränkta
- lagen säger att man inte får publicera kränkande bilder på nätet
- vad som är kränkande är en tolkningsfråga för juristerna

Jag har hört att du redan är polisanmäld. En till kommer att komma.

Lycka till!


Svar: Såhär ser jag det sammanfattningsvis:- ja, de känner sig kränkta, hästarna alltså. Men de kan inte stå upp för det, för de är djur. Alltså måste jag göra det, för de kan inte.
- bilderna är utsuddade så bara de som känner igen ryttarna vet vilka det är, men det kanske är bra? Då kan de tala med ryttaren att tänka på det så inte fler sådana situationer uppstår!

Tack så mycket! Säger desamma till dig! :)
Sofie Öhnfeldt

2013-08-09 @ 10:41:20
Lolloh

BRA LYFT FRAM! TACK FÖR ATT DU SER OCH HÖJER HÄSTARNAS ROP. Som sagt detta förekommer i alla tävlingsgrenar.

2013-08-09 @ 10:51:58
URL: http://lolloh.blogg.se
Linda Johnson

Detta ser ut som hundvärldens 80-tal, då ryck i koppel och strypkedja var det som gick hem på många klubbar och tävlingar. Idag har förnuftiga människor insett att man kommer så mycket längre genom att bygga upp förtroende och respekt med sina djur, dom gör dig så gärna till viljes utan ryck och slit. Jag hoppas att även förnuftet kommer att segra i hästvärlden.
Sofie, du har lagen på din sida, du har alla förnuftiga människor på din sida. Och det är med stolthet jag har delat detta på FB. Du inger hopp om en ljus framtid som vågar stå upp för djuren. Dina föräldrar måste vara sprickfärdiga av stolthet över dig med all rätt !

2013-08-09 @ 11:16:08
Camillal777

Tack för att du vågar stå på djurens sida! Jag tycker att du gör helt rätt, genom att lyfta upp dold skit i ljuset gör saker och ting sakta börja förändras.
Tack Sofie!

MVH
Camilla

2013-08-09 @ 11:31:43
Lolloh

Länkade till denna blogg från min!

Svar: Tack så mycket! :)
Sofie Öhnfeldt

2013-08-09 @ 12:24:40
URL: http://lolloh.blogg.se
Jo

Bra att ngn vågar stå på sig lite o visa hur verkligheten verkligen ser ut, o vi måste bättra på oss helt enkelt (inom alla grenar & hantering) Sätt hästen först!!

2013-08-09 @ 12:28:57
Annie

Nå vet ikke jeg sammenhengen med disse rytterne, om de rir western til vanlig eller om de har bakgrunn med engelsk ridestil. Uansett jeg er ekstremt glad i westernridning, og jeg skal ikke slante ut på disse rytterne om feil de gjør, jeg har ikke sett mer enn bildene..

men...

DETTE ER IKKE WESTERN.....

søk opp western på google, se på bildene...Se samspillet mellom hest og rytter...Går hestene på tøylen? Går de tvingt ned i en possisjon med sporer? Har rytterne stramme tøyler??

Ser man på de største westernrytterne og det spillet de har med sine hester kan man se at dette er LANGT ifra hva som er normalt. Det å dra hesten gjennom svinger, tvinge dem ned med hodene....
Det er ikke dette jeg forbinder med den ridestilen. Western er laid back, ett usynelig sammspill mellom hest og rytter med vekt og hjelpere, tøylene skal da ikke ha noe mer å si enn å være veiledende...


Disse rytterne føler seg nok krenket, ja, og det forstår jeg, men om man ikke kan ri i den stilen man konkurrerer i, og hestene må tvinges til å gjøre sin jobb...nei...

Det er ikke sånn western stilen er...

2013-08-09 @ 12:48:38
Sylwia Wermelin Nordlander

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Du är en underbar Tjej, du står på Hästarnas sida......strunta i alla undanflykter o förklaringar som ridande missdådare kommer med, med all rätt ska dom se sig själv, göra Bot&Bättring om dom har något samvete....Hästar är inga TÄVLINGSMASKINER...Kör CROSS istället så det blir mera rättvist, Kramar♥ till dig, som VÅGAR VISA SANNINGEN, den ska fram.....

2013-08-09 @ 13:25:53
Lisa

Sofie lyfter fram en fråga, och ni hotar henne med polisanmälan!? För helt ärligt, det är det hon gör. Lyfter fram en fråga "Ska det vara så här?" Varför inte nappa tag i frågan? Ser det bra ut? Påverkar detta dommarna när de dömmer? Är det verkligen nödvändigt att rida på så skarpa bett? Samma frågeställning kan ställas till samtliga dicipliner inom hästsporten! Vilket vi borde göra, för våra hästars skull. Samtidigt anser jag att man inte ska vara FÖR hård att dömma utefter bilder (även om det i detta fall kändes som om det var flera ryttare som borde väntat med att tävla). Det är lätt att sitta bakom en dator och skriva/vräka ur sig en massa. Och vi ska vara kritiska, men det ska vara konstruktiv kritik!!! Åt nåda håll!!

2013-08-09 @ 14:02:15
URL: http://Skanelaairport.blogg.se
Annette

Angående en ev. polisanmälan så kan jag berätta en sak. Jag beskrev en person ganska ingående och varnade för att sälja en hundvalp till henne (hon var fälld för vanvård och fråntagen rätten att ha hund) Säljaren kände igen vem det var och köparen fick inte köpa valp. Jag blev polisanmäld men det fanns inget att identifiera henne på annat än för de som kände henne och det är inte straffbart. Skulle inte tro att detta leder till åtal heller. Om det skulle göra det så kommer jag personligen se till att var och en av de som finns på bilderna kommer att få en polisanmälan för djurmisshandel! Go girl!

2013-08-09 @ 14:03:05
Evelina

Tänkte bara börja med att säga att det är bra gjort av dig att uppmärksamma detta, för det är ju verkligen hemskt det som syns på bilderna. Sen håller jag dock inte med alla dina 'svar på kommentar' som exempel skrev du: "man ska aldrig under några omständigheter använda skänkel och tygeltag samtidigt" Tänkte bara säga att jag själv är hoppryttare (rider även western på sidan) och tränar självklart dressyr eftersom det behövs i hoppningen. Och man behöver ta en förållning men hålla om med skänkeln väldigt ofta för att få en samling, men det ska ju absolut inte se ut som på bilderna, mjuka tygeltag och små skänkelhjälper ska det vara! Och till dig som sa "måste svänga kraftigt annars springer de in i läktaren" så är mitt svar att om man måste svänga sådär går det alldeles för fort, sänk tempot så du kan svänga normalt!

2013-08-09 @ 14:49:15
URL: http://akaeve.blogg.se
Jenny Marek igen...

Att polisanmäla Sofi blir nog det lågaste svar på debatten ni kränkta kan göra. Hon har tagit foton på en uppvisning / tävling och frågat om det är så här vi skall ha det. Ni kunde istället ha tagit er en funderare på varför alla dessa människor som inte känner personer på bilder eller är någon av ryttarna, varför så många håller med Sofi 15 år.....( ej straffmyndig). Anmäl mig också för jag har delat bilderna för jag vill stötta Sofi som inte är rädd för att ifrågasätta. Hälsningar Jenny 43 år ( och straffmyndig).

2013-08-09 @ 16:22:27
alex

tycker det är jätte bra att du publicerar det här ! står bakom dig till fullo. Tcyker du sak läsa dtehär d ni strider på samma sida

http://baraelvira.se/2013/july/ar-det-verkligen-sa-man-behandlar-en-van.html#comment

http://baraelvira.se/2013/july/ar-det-detta-som-vi-kallar-samspel-2.html#comment

liknande bilder bara att olika sporter...

2013-08-09 @ 17:33:10
URL: http://whoiamgoingtobe.blogg.se
Frida

Jag blir så fruktansvärt less på människor som håller påred hästar (oavsett vilken sport du håller dig inom).. För det är snart ingen som verkar försöka leva sig in i hästen, att försöka se allt från denns synvinkel...

Om man kan rida och ser från hästens synvinkel och har ett bra och satt band till den skall man kunna rida hur som helst, var som helst utan sadel och träns.. För det finns så fruktansvärt många ekemplar på detta. Att det faktisk går att rida utan någon utrustning!

Tycker ALLA människor som håller på med hästar ska ta sig en ordentlig tankeställare! Börja se allt ur hästens synvinkel!,!!

2013-08-09 @ 18:27:26
Agnetha

heja modiga du! Hoppas fler vågar göra samma sak inom olika grenar! Djurens väl och ve i första rummet!!

2013-08-09 @ 19:11:41
URL: http://sockerponnyn.blogg.se
Lotta

Rider själv dressyr och hoppning, tycker inte alls att man kan jämföra det med den här ridningen och utrustningen som på alla sätt är mycket vassare och tuffare mot hästarna.

2013-08-09 @ 19:16:54
Anna

Kunde inte hålla med mer.. Tycker att den western ridning jag skolades till för 20 år sedan är ett minne blott!!! Vad är det för regler som gäller när man får tävla med tiedown??? Djurplågeri tycker jag... Nä, låt dem prova/tävla freeriding på sina djur..., alltså utan träns... Då kan vi börja kalla det tävling!

2013-08-09 @ 21:33:02
linda

Som en skrev det kunde vara jag på bilderna samma här på tävling är både jag o häst taggade och ibland blir kommunikationen bara så fel, det finns ingen bort förklaring utan det handlar om träning och åter träning och i bland är denna träning ute på tävlingsbanorna. Jag försvara inte ett sådant medvetet beetende, men ibland blir det omedvetet fel , om vi alla tänker efter har vi alla mer eller mindre varit där. Jag känner en av deltagarna hn hamnade just där, och är helt knäckt utav bli uthängd som djurplågare vilket jag kan intyga personen ej är. Så jag vill bara säga att allt är inte bara utav ondska kram

2013-08-09 @ 22:28:09
lola

Hemskt! Stackars djur! Va de ska våldas å slitas. Sätt ett bett i deras egna käftar å se hur skönt det är och sparka dom i didan med knivar samtidigt!
Kunde ingen av dom erkänna hur fult dom rider? Vilka svin.

2013-08-10 @ 00:06:28
stina

Stå på dig! Blir riktigt förbannad " det är bara ögonblicksbilder" ja men i DET ögonblicket mår hästen verkligen inte bra! Fy fan för att slita hästarna så här i munnen, det är INTE ok ens för ett ögonblick! och som ngn säger, om de blir behandlade så här på tävling hur ser det då ut hemma?

2013-08-10 @ 08:10:36
OCH EN SAK TILL,,,, OM MAN MÅSTE HÅLL F AST SIG I TUGLARNA FÖR ATT INTE TRILLA AV ÄR DET KANSK DAGS FÖR BALANS ÖVNINGAR ELLER?

Jag har lite kommentarer angående Åke Degermans inlägg som gjorts tidigare här på bloggen om ni scrollar tillbaka. Åke, du menar alltså att detta förekommer i alla ridinriktningar, bortsett från skogsmullen i skogen????? Jag skulle bara vilja inflika här att även om flertalet på denna blogg inte tävlat i High Chaparal, så besitter många av oss stor kunskap och hästvett efter många år inom sporten, det innebär att vi inte är så lättlurade! Jag själv har tävlat många år inom hoppning på hyfsad nivå men efter en olycka med lång rehabtid började jag med western. Jag kan säga så här, hade vi ridit sådär på c-nivå hade vi blivit diskvalificerade. Vad hoppning och dressyr anbelangar, visa mig ett enda kort på en dressyr ryttare som rider med stång på det sättet!!!! Under min tid på hoppbanan har jag visserligen sett ryttare betee sig illa, men de har blivit varnade eller prickade av domare,,, de är väldigt strikt på en tävlingsbana hur man rider och beteer sig. Jag började med western ridning för att jag gillade den ridningen men också "horsemanship" tänket där allt baseras på hur hästen tänker och känner och hur man tar sig runt det. Min häst och jag har aldrig varit ett så bra team som vi är nu tack vare western ridningen. Därför blir jg väldigt besviken över att behöva se dessa bilder på denna nivån,,,obegripligt att du ens nyter försvara det1

2013-08-10 @ 08:30:54
Eleonore Strand

Jag håller med föregående talare att om respektive ryttare var nöjda med bilderna som uppvisas, skulle de inte vara hälften så upprörda. Frågan här lyder ju "SKA DET SE UT SÅ HÄR?" så jag antar att svaret från de som "känner sig kränkta" är - ja, det ska det!!!! Skärp er ..... ögonblicksbild,,,,,,,,,du drar hästen i munnen, punkt sut, svart på vitt. Om man måste sita hästen i munnen för att hålla sig kvar är det nog dags för balansövningar,eller??? jag fick iallafall lära mig det när jag började rida vid 5 års ålder att håll i va fasiken som hälst om du håller på att ramla av men aldrig i tyglarna! Så det tycker jag var det sämsta argumentet av dem alla. vi anser att det är plågeri,sedan spelar det ingen roll om de är plågri ett ögonblick eller under en hel livstid. Tiden är relativ. Det är upp till ryttare att bevisa motsatsen,,det är inget förtal, endast en åsikt! har ni problem med det, är det synd om er. Förtal, trakasering, kränknig,,,,kn int ske på anonym basis,,,vi ser inte vilka ni är.....

2013-08-10 @ 11:15:45
Nina Liljedahl

Usch! Jag mår illa av att se detta....är det så här vi vill behandla våra fina vänner?
Fy på oss människor som sätter våra egna intressen före hästarnas väl och ve!!

2013-08-10 @ 12:34:32
URL: http://stallskogalund.blogg.se
Johanna & Nathalie

Hej! kika gärna in på våran blogg. Vi bloggar om foto, vardag och lite tävlingar då & då. Så kika gäääärna in. det skulle betyda massor!!! <3

2013-08-10 @ 13:05:32
URL: http://johannaochnathalie.blogg.se
jonna mamma till Wilja

Fy !! Jag får ont i magen :(

2013-08-10 @ 13:40:29
URL: http://jonnawilja.blogg.se
Matilda

Håller med dig

2013-08-10 @ 18:39:34
URL: http://johanssons.horseworld.se
lise

Hej Anonym (som kommenterade tidigare).
Det spelar verkligen ingen roll om du polisanmält bilderna eller inte. Om du känner att du har någonting att säga så kan du kolla in Sveriges lagar om upphovsrätt (länk). Sofie har inte begått något brott.

Till dig Sofie: Bra inlägg!

2013-08-10 @ 18:48:27
Lina Green♣ - Hon med isisen

Känner en som är med på bilderna...hon rider såhär på flertal foton kan jag äsga idgg...

2013-08-10 @ 19:47:18
URL: http://linaoshandy.blogg.se
Mirra - NH och Hoppryttare

Fy fan jag mår illa av bilderna!!

2013-08-10 @ 20:17:24
URL: http://mirramarika.blogg.se
elin

bra att du tar fram andra grenar och inte bara hopp och dressyr! Dock bilden på tjejen som ser ut att trilla av kan vara lite orättvis, för det kan ju bli rent reflexmässigt att man drar i tygeln då (hänt mig många gånger när jag åkt av även om de inte är meningen)

Svar: Jo visst, men inte att man hänger i tygeln enbart för att dra sig upp..
Sofie Öhnfeldt

2013-08-10 @ 20:20:28
yasmine modell mamma och fru

åh fy

2013-08-10 @ 21:11:00
URL: http://www.yasminegill.blogg.se
Sara Pettersson

Stackars hästar... Vilket djurplågeri

Dom borde polisanmälas för djurplågeri2013-08-10 @ 21:42:27
URL: http://nattstad.se/sarapettersson
Trixan

Tidigare i år på Ranch Team Challenge var det ju en kille som red i repgrimma. Jag är inte jätteinsatt i hästsport, så jag skulle vilja veta om det finns någon nackdel med det för hästens del :)
Jag har också en hel del gapbilder vad jag vet från alla hästtävlingar. Har dock bara från första tävlingen på chaparral i år.

Svar: Jag ser ingen nackdel med repgrimma om man använder det på rätt sätt! Vet du om han red på bara repgrimma och vilken gren? Visste inte att man fick det..?
Sofie Öhnfeldt

2013-08-11 @ 00:46:43
Trixan

Jag har en bild från ranch team challenge där det är en man som rider med repgrimma. För en som inte är så insatt i hästsport, finns det några nackdelar med det för hästens del?
Jag har också en del gapbilder från dessa hästtävlingar, senast från RTC tidigare i år..

2013-08-11 @ 00:49:49
URL: http://everythingthatiam.blogg.se/
Denise Jansson

Fy vad hemskt!!!

2013-08-11 @ 01:59:02
URL: http://denisewiktoria.devote.se
Saraisabellah

Sofie, jag tycker det är jättebra att du lägger ut dessa bilder och står upp för hästarna. De kan ju, som du skrivit själv, inte säga till själva och därför måste någon annan ta tag i det. Bra gjort! Nu behövs bara liknande bilder från trav, galopp, hoppning, och alla andra grenar som finns. Sånt här är inte schysst mot hästen, oavsett hur mycket man älskar den!

Jag tycker däremot det är synd att folk klankar ner på hela westernsporten på grund av dessa bilder. Såhär ser det verkligen inte ut hela tiden! Jag har en farbror med EM-silver (bland annat) i bagaget och såhär ser det inte ut när han rider. Absolut att man måste säga till en häst på skarpen ibland (den kan ju faktiskt döda en utan problem om man inte gör det!), men det här.. Dra i bettet och köra in sporren i sidan, hålla fast i tygeln när man är på väg att trilla av? Själv har jag fått lära mig att rida med mjuka händer, använda säte och ben (ej häl) och att släppa allt om jag är påväg av.

(Och oroa dig inte över den där polisanmälan som folk pratar om! Du har inte hängt ut någon, du bara visar hur det var på riktigt.)

2013-08-11 @ 09:16:35
URL: http://saraisabellah.blogg.se
Helen

Thank you for highlighting this cruelty!

2013-08-11 @ 09:50:20
Nina Nielsen

I min verden er det der uacceptabelt og det er kun godt du har taget billederne og lagt dem online!
Der blev for et stykke tid siden også taget mange grimme billeder af mange grimme situationer fra EM i dressur. Man kan ikke blive straffet for at tage billeder på et offentligt tilgængeligt sted.
Westernridning skulle være en rideform hvor man rider med vægt og fine hjælpere....det er da i hvert fald ikke tilfældet her...puha!

2013-08-11 @ 09:51:16
Anonym

:(
Flott du vill lägga up bilder på det igen. Det er inte ok ridning :(

2013-08-11 @ 09:51:57
Katja

BRA jobbat och inte låt dig skrämmas av hot om anmälan osv. Flera borde reagera som dig. Frågan är varför gör dom inte det?? Stå på, som vi säger i Norge! ;-)

2013-08-11 @ 10:13:47
URL: http://www.holistiskterapi.no
Anna Nyfjäll

Bra att du tar upp det!! Du är inte ensam om att tycka att det måste bli en förändring!!

2013-08-11 @ 10:15:56
Anneli

Hej Sofie! Du är enastående! Du håller dig till fakta, besvarar kommentarer sakligt och har så rätt i dina iakttagelser. Du är stark, du har integritet, du står upp för det som är rätt. Jag hoppas att du orkar, att du inte låter alla som, av rädsla, slår på dig tysta ner din röst för djuren. Du är inte ensam, Sofie, vi är många med dig, även om alla inte är starka nog att sticka ut hakan som du gör. Och vi blir fler hela tiden. Tyvärr kommer inget genombrott innan FEI och Ridsportförbundet på allvar inser hur fel allt har gått, innan belöningssystemet inom samtliga tävlingsgrenar förändras. Det kommer att ske, men det kommer att ta tid. Under tiden kan vi alla, som ser, göra vårt för att bidra till en förändring; t ex genom att inte sponsra 'tävlingsvärlden' med våra pengar. Du gör sannerligen ditt. Vem kan tro att du 'bara' är femton år (ursäkta uttrycket... ;) ) Det ger hopp!!
Stora kramar till dig, Sofie!!! Respekt!! /Anneli

2013-08-11 @ 10:25:21
TeamSAXON

Poor poor horses!

2013-08-11 @ 10:26:59
Torhild Christiansen

Hvis ikke man kan legge ut bilder tatt på stevner, burde vel ikke rytterne ha startet i det hele tatt, de må tenke på hvordan de rir. Hackamore er ikke for nybegynnere men krever en dyktig rolig rytter som ikke henger i tøylene, tåler ikke ridningen din dagens lys, reis hjem og bli der til den gjør. lær og utvikle deg isteden for å dumme dere ut med å true med polisanmelan...

2013-08-11 @ 10:31:31
Jane

Så typiskt tävlingsSverige att försvara i vinningssyfte. Finns inget i detta som gör det rätt. Har delat ditt inlägg på min blogg och även ett blogginlägg där bilderna ser lika ut under en tävling i engelsk ridning. Detta är anledningen att jag inte tycker om tävling. Hästar får lida för att människan vill vinna.

2013-08-11 @ 10:40:52
URL: http://chinas.blogg.se
Thomas Björk

Hej
Bilderna visar på dåliga ryttare = människor för inga "bra" människor rider på detta vis. Att man inte kan rida är inte konstigt för det tar som bekant större delen av ett liv att lära sig någerlunda. Men att man tar sig friheten att utge sig för att kunna rida och därför måste behandla djuren på detta vis för att kunna ta sig runt på hästen.Det berättar att man är en dålig människa!
Det vet de flesta av dem om det är därför de blir aggressiva enligt tesen: anfall = bästa försvar.

2013-08-11 @ 10:49:34
Ingela

Tack för att du visar bilderna!
Det fanns en tid för många år sedan när jag trodde att westernridning vad nånting snällt mot hästen, gud så naiv jag var! Det räckte med att se en enda tävling och framförallt en enda träning så förstod jag att det är en riktigt sjuk sport! Borde förbjudas! Varför varför varför är det tillåtet att plåga hästar på det här viset???

2013-08-11 @ 10:52:53
Ninja Strannevik

Herregud, jag blir alldeles skakig av att läsa vissa av kommentarerna här ovan. Att "hästmänniskor" fortsätter att försvara att man som ryttare har rätt att då och då korrigera sin häst som på bilderna. Om man inte har bättre kommunikation med sin häst eller inte tränat tillräckligt på tävlingsmomenten, SKA man inte ta med sin häst på tävling. Det FÅR INTE SE UT SÅ HÄR!!! Fan alltså!! "Men jag ÄLSKAR min häst fast jag måste rycka den hårt i munnen så att den får bestående fysiska och psykiska men för livet." KISS MY ASS, jävla idioter!! Och vad är det för idiotlogik att man ska lägga ner allt som har med djurverksamhet att göra om folk reagerar på djurplågeri, eftersom all djurhantering är plågeri? Läs på lite mer istället. Studera, dela erfarenheter, tänk efter med hjärtat! Det är inte så svårt. Sluta tänka resultat och vinst. Störst av allt är kärleken. Eller??!!

2013-08-11 @ 11:00:58
URL: http://redridinghoe.blogg.se
Dorthe Hansen

Jag var där förra året och såg precis samma sak - vissa av ryttarna på dina bilder är dom samma som jag såg och som fick mig att lämna framridningen, där såg vi bla en häst som reds i slide igen och igen och igen (så gör dom ju... ), tills den drog upp sitt bakben under sig i plötslig smärta... ryttaren tittade ner.... och red vidare! :-( Skrämmande så dåliga dessa ryttare tydligen är om det behövs så mycket våld mot hästen......
Förra året fick EN ryttare berömm av en domare - i högtalarna sa hon nått liknande: "Här ser vi ett väldigt fint samarbete"... och det var underbart att se! Men det var 2 ryttare ut av alla ekipage jag såg där som faktiskt hade ett samarbete med hästen och inte slet den omkring så där.... :-( Men om en domare SER detta - och tom kommenterar det för publiken - varför ändrar dom sig inte??? Varför blir inga ekipage diskvalificerade för onödig våld?

2013-08-11 @ 11:01:03
Lone Beck

Well done, Sofie. Hvor er det bra, at du afslører disse grusomheder mod hestene. De billeder skær én i hjertet :-(

2013-08-11 @ 11:07:56
Susan Kjærgård

Ros til dig Sofie, for at være modig og publicere disse billeder...

Vores ridning uanset disciplin, trænger simpelthen til at se nærmere på sig selv og de etiske linjer vi arbejder under..

Flot Sofie!

Susan Kjærgård
Blue Berry Hill

2013-08-11 @ 11:08:24
Marit Segbø

Jeg heier på deg Sofie! Jeg blir lei meg når jeg ser slike bilder som viser at det er godtatt behandling av hester i konkurranser, jeg blir oppgitt når når folk går til verbalt angrep på deg for at du viser hvordan det er (verden vil bedras), og jeg blir glad når jeg ser at du viser mot ved å stille det viktige spørsmålet og står for det du tror på!! Innlegget ditt er veldig viktig, eneste måten å få en endring er å bevisstgjøre folk på det som faktisk skjer og å stille spørsmål om det er slik vi vil ha det. Mitt svar på spørsmålet ditt - NEI, det skal ikke være slik! Stå på, du har mange som støtter deg! :)

2013-08-11 @ 11:22:02
URL: http://www.maritsegbo.com
Helena Schmidt

Jeg vil blot vise min store støtte til publiceringen af dette indlæg og disse billeder. Billederne viser en sandhed man ikke kan komme uden om, øjebliksbilleder eller ej. Jeg tror det er utroligt vigtigt at vi som privat/amatør rytter/hasteinteresseret viser, at vi har en grænse for hvordan vores samfund kan behandle heste, og dette gøres ganske glimrende igennem en billedserie som denne. Derfor er det vigtig, at man viser sin støtte! Det handler ikke om at hænge nogle ud, men om at ændre på folks syn på behandlingen af heste generelt.

Stor støtte herfra, du er ikke den eneste der ser fejlene på disse billeder.
Helena, Danmark

2013-08-11 @ 11:35:04
Catharina Holm

NEJ - så där får det INTE se ut!
Ryttarna på fotona bör skämmas.Och har ingen rätt att gnälla.
De borde polisanmälas.

Jätte bra att exponera den här slags djurplågeri!

Bara fortsätt!
Vi är jätte många som backar dig upp 100%!

Epona.tv har skrivit om din fina insats - och bett att folk backar upp om din blog!
Jag hoppas tusentals vill följa epona.tvs uppmaning!

2013-08-11 @ 11:38:30
Catharina Holm

NEJ - så där får det INTE se ut!
Ryttarna på fotona bör skämmas.Och har ingen rätt att gnälla.
De borde polisanmälas.

Jätte bra att exponera den här slags djurplågeri!

Bara fortsätt!
Vi är jätte många som backar dig upp 100%!

Epona.tv har skrivit om din fina insats - och bett att folk backar upp om din blog!
Jag hoppas tusentals vill följa epona.tvs uppmaning!

2013-08-11 @ 11:39:29
paul

som en professionell, arbetar med hästar i 20 år .... Jag har haft att reparera den känsliga strukturen i munnen / skalle / ryggraden orsakad av okunniga missbrukande människor, de gamla metoderna måste ersättas med den gamla. forceing hästar är lätt när din brutala ... sofie, din är suported av universum!

2013-08-11 @ 11:45:09
Elise Sandblom

ojoj

2013-08-11 @ 12:00:33
URL: http://sandblom.blogg.se
Felicia Lundgren

Bra gjort! För som andra konstaterat så kan inte hästarna själva stå upp för sig själva. Det måste modiga människor göra. Så som du har gjort. Det är aldrig rätt att plåga en individ, vare sig det kallas sport eller inte, vare sig det är något som är svårt att göra eller inte. För min frihet (att göra något) tar slut där en annans individs börjar. Alla dina bilder visar situationer som är på hästens bekostnad. Tråkigt att inte alla kan se det. Titta på hästarnas ögon, i stället på deras prestation. Då ser ni vad hästarna upplever. Förhoppningsvis bidrar modiga människor som du till att hästar (och andra djur) successivt får det lite bättre. Man kan hoppas att dina bilder öppnar ögonen på några människor. Heja dig!

2013-08-11 @ 12:09:13
URL: http://www.lillahastskolan.se
Nina Berg

Good work, Sofie! Gode billeder af forfærdelig ridning.
Mv Nina (fra Danmark )

2013-08-11 @ 12:16:05
Britt Mai

Sådan........ fuld støtte til dig fra Danmark :-) bra initiativ

2013-08-11 @ 12:36:49
Britt Mai

Sådan........ fuld støtte til dig fra Danmark :-) bra initiativ

2013-08-11 @ 12:37:29
Anna

Bilderna är verkligen inte roliga men det som skrämmer mig mest är kommentarerna!! De som säger sig vara aktiva inom western, försvarar sig med näbbar och klor. Nästan hotar denna 15-åriga tjej. Polisanmäler bloggen osv. Var finns ödmjukheten inför djuren och inför sporten? Även om detta är ögonblicksbilder så är det riktiga kort tagna inte redigerade. En liten reflektion vore fint från er aktiva. Behövs så skarpa bett, långa sporrar osv. Vad kan vi göra för att slippa se nåt sånt här igen. Inte gå till angrepp!! Sen att säga att hopp/dressyrhästarna har det si eller så känns inte relevant. Det var ju inte det som var frågan western vs ridhästar. Det finns alltid de som har det sämre!! Men ni aktiva kan påverka er sport!!!!

2013-08-11 @ 12:42:53
Markus Holst

Det är många underliga saker i svaren ovan.

Sofie skriver att detta inte är typiskt western och nämner även EM i dressyr som ett annat dåligt exempel. Ändå kan vi läsa flertalet kommentarer som hävdar detta vara ett angrepp på westernridningen. Det är det inte. Sofie formulerar mycket tydligt att hon angriper brysk ridning i tävlandets hetta.

Jag håller med. Tävlandets syfte anses ofta vara att få oss att vilja träna mer och frammana det bästa hos oss. Att sådana här bilder alls finns att finna, visarvatt tävlande inte gör oss till bättre ryttare. För vore det fallet, skulle bilder som dessa inte finnas.

Jag är uppvuxen i en annan tid än den unga flickan som är på väg att ramla av sin häst påmen av bilderna. På den tiden ansågs det nesligt och genant att hålla fast sig i tygeln om man ramlade av. Vi fick lära oss att aldrig hålla fast oss i tygeln, inte ens vid avramling. Att samma unga flicka därför kan försvara att hela hennes vikt belastar tyglen med att hon håller på att ramlam av, visar ju att tävlingar dessa 40 åren inte gjort nytta i att göra världen till bättre ryttare. Hade tävlande lett till utveckling hade ju nämnda flicka istället skrivit ett inlägg här där hon beklagar det inträffade och skämdes över sitt agerande. Att saker sker på tävling berättigar aldrig att vi beter oss illa.

Jag vet inte vilken nivå denna tävling höll. Bilderna hade lika gärna kunnit vara från en omhoppning på lägre nivå. Där, speciellt på ponnysidan, kan man se mycket ful ridning där ryttarna, just som på dessa bilder, hellre vinner än rider väl, hellre vinner än är artiga mot sin häst.

Usch!

Det är bra att bilder som dessa kommer fram. De visar att tävlande plockar fram det sämsta hos oss. Sofies bilder är här lika viktiga so Epona-TVs arbete. Den dag jag kan se att tävling leder till bättre horsemanship och större gentlemannamässighet, den dagen skall jag ta av mig hatten för tävlingsryttare. Hittills har hatten fått sitta på och jag är inte större optimist än att jag tror att den blir kvar där.

2013-08-11 @ 12:43:48
URL: http://markus.ridakademi.se
Pernille Hempsall

Det er totalt uacceptabelt at folk slipper afsted med den slags. Og så endda i konkurrencer. Der er tydeligvis ingen forståelse for hvilket væsen de har med at gøre - de skulle prøve det selv og se hvordan det føles! Denne slags skal frem og jo flere billeder/videoer af disse rædsler jo hurtigere kan den slags høre fortiden til. Man burde komme i fængsel for den slags dyremishandling. Hvor er det en skam at så mange mennesker er blottet for empati - sikke en verden vi lever i. Håber i forstår det danske. Kh Pernille

2013-08-11 @ 12:46:25
Berit Bertling

BRA Sofie! Flott at du setter fokus på dette. Bildene du har tatt viser stygg, brutal ridning og jeg forstår at de som det ble tatt bilde av synes det er ille å bli avslørt på denne måten. Men det er jaggu ikke din feil at de rir som de gjør - det eneste du har gjort er å dokumentere en grov ukultur i Westernmiljøet i Sverige, understreket av reaksjonene du har fått i etterkant.

Hva da, alternativet er å aldri gjøre noe med hesten annet enn å ha den som kjæledyr? Vi er mange ryttere som fint klarer å ri våre hester uten å bruke vold, uten å røske dyret i kjeften og uten å kjøre sporene i siden på den for såkalt å "korrigere". Det finnes til og med ryttere som klarer å gjennomføre denne filosofien hele veien opp til Grand Prix nivå - jeg har trent for noen av dem.

Det gjør alltid vondt når noen stiller en foran speilet og lar en se hva man egentlig driver med. Men det er heller ikke din skyld, Sofie. Det eneste du gjorde var å sette opp speilet. Om folk hater deg for det de ser der bør disse menneskene kanskje tenke seg om EN gang til.

2013-08-11 @ 12:53:56
Anonym

Trening skal være oppbyggende for hesten, ikke nedbrytende slik som dette. Konkurranse skal man delta i når man er klar for det, i den klassen man er klar for. Forstår at hestene kan bli ivrige, og også rytterne. Men, det er da jeg tenker at det er utrolig bra at dette kommer fram, slik at alle kan tenke seg om. Hva driver jeg egentlig med? Er dette rett for hesten min?

2013-08-11 @ 12:54:56
Julia

Ja jag visst där är hemskt när man drar och sliter i hästar. Men tycker ibland vi ältar för mycket på sånt här när det finns betydligt STÖRRE problem.
Hästar svälter dagligen, går med öppna sår, förblöder osv. Och att ingen tänker på galoppen!? Kan hästen inte springa slaktas den, vem f*n har rätten att avgöra när någon annans liv ska ta slut så att man sedan kan sätta sig ner och njuta av en smörgås med hästkorv?. Tycker vi riktar oss för mycket åt dessa problem, okej ja dom sliter i hästarna. Visst jag tycker det är hemskt, men hur länge rider dom max 1timme?. Medans djur går runt och plågas i timmar, i flera dygn tills dom sedan dör. DET är ett problem vi ska lägga fokus på.. ändra djurens allra största lidande!

2013-08-11 @ 13:03:26
kat

Bra att du visade dom bilder,stackars häster :( nu gå dom bilder runt även i Tyskland och jag vill bara säga att jag tror att sverige är inte så duktig inom Westernsport,kanske att dom gör ett resa till Tyskland ( min hemland)eller nån annanstans och titta på hur man tävlar rätt inom Westernsport,jag har sett det många gånger på tävlingar/träningar att dom svenska westernryttare är ganska orutinerad inom Western, om man har Ingen tålamod för häster är det bättre att sluta rida!Jag själv rida Western men jag kommer alldrig att rida såhär, Mvh

2013-08-11 @ 13:14:10
TW

Hvor er det stærkt og modigt af dig, at bringe dette emne frem. Det er noget der bør kigges på, og der skal være et klart STOP for denne type svine ridning som kan ses både af amatører OG professionelle. Det burde give diskvalifikation OMGÅENDE både på opvarmningen og i klasserne. Samtidigt burde der laves en regel for at bliver man diskvalificeret mere end 1 gang inden for 1 år. får man til karantæne.
Samtidigt skal alle være klar over at det er uacceptabelt dyremishandling som heller ikke skal foregå til træning, uanset hvem det er der gør det.

2013-08-11 @ 13:25:25
Bella

Tack för att du publicera dessa bilder. Du kanske inte ändra människornas sinnen i bilderna, men du har säkert gjort många människor ser på dessa bilder och tänka på sina egna hästar. Lycka till.

2013-08-11 @ 13:33:30
Jenny

Jag kan inte se en enda häst som verkar ha det roligt. Må väl hänt att när man tävlar vill man vinna, men i grund och botten ska man ha roligt, vara ett team med sin häst.

2013-08-11 @ 13:51:21
Eva Fallqvist

Ynkligt att de som rider så här inte kan stå för det utan känner sig kränkta av att bilder visas på dem. Varför är de kränkta tro? Känner de på sig någon stans djupt inne i sig själva att den här ridningen inte är okey? Men eftersom "alla" gör det blir det legitimt att hålla på även om det är fel.
Stor eloge till dig, Sofie, som har kurrage att tala om vad du ser och dela med dig. Detta ska visas, det är enda sättet att få stopp på all dålig hantering av djur. Tyvärr är westerngrenen inte ensam om att plåga sina hästar. Detta förekommer i alla tävlingsformer med häst, skulle jag vilja påstå.

2013-08-11 @ 13:52:51
Cathrin Astorp

Rigtig kedelige billeder. Disse heste ser ikke ud til at hygge sig i samarbejdet med deres ryttere. Uacceptabel opførsel!! Hvis ikke stævne folket kan ride uden at disse situationer opstår burde de lade være. Det gælder for alle decipliner, dressur, spring, western, islandsk osv.
Det er så flot at du viser disse billeder.
Knus til dig.

2013-08-11 @ 14:10:32
Vera

Det här är ju helt sjukt! Folk sitter bakom sina datorskärmar och hotar att anmäla dig för att du kritiserar dagens ridning och hästhantering! Du kränker ingen, du tvingar ingen att ändra på sig, men folk är så jävla rädda för att erkänna att alt inom denna sport inte är fri och fröjd. De säger att du borde "lägga upp fina bilder på ekipagen istället". MEN DET ÄR JU INTE DET SOM ÄR POÄNGEN! Även om detta inte händer överallt så visar ju de här bilderna klart och tydligt att många av de jär ryttarna inte rider på ett schysst och säkert sätt i många situationer. Jag får ont i hjärtat av att se de här bilderna..
Jättebra av dig att du skriver detta inlägg och lägger upp dessa bilder, stå på dig! Trots att min blogg är väldigt liten ska jag definitivt sprida det här inlägget där!

2013-08-11 @ 14:24:57
URL: http://crazyforhorses.blogg.se
Ditte

Fantastisk arbejde! Synes det er stærk gået, at du får disse billeder ud på i offentligheden. Det er ufattelig grim ridning, og der er virkelig ingen undskyldning, for at behandle dyrene på den måde der. Godt gået! Håber det kan skabe debat på området, og at folk måske tænker sig om næste gang :o)

2013-08-11 @ 14:33:01
Janet

Godt jobbet! Slik skal det IKKE se ut, selv ikke for et øyeblikk!

2013-08-11 @ 14:56:20
Alma

Jag var hos en ganska så känd, och omtyckt, tränare inom Western (har jag senare fått lära).

Han hade träningshästar på sin anläggning, och är även tränare åt en av de bästa juniorryttarna inom Western.

Han hade en 3-årig paintvalack på sin gård när jag var där, för ett par år sen. Och hans nuvarande sambo/fru skulle rida hästen. Hästen blev rädd, och kastade av henne. Och istället för att hoppa upp och göra om, så tog tränaren helt sonika ena tygeln, och band den i sadelhornet, så passa att hästens huvud var riktat bakåt. Sen fäste han ikea-kassar längst bak i sadeln och sen tvingade han hästen att springa runt i ridhuset i cirklar (eftersom han inte kunde vrida upp huvudet, och springa rakt fram). Tills dess att tränaren ansåg att hästen inte var "rädd" längre, tuffat till sig.

Och jag var på HC för något år sedan, och kollade på en gren där man först ska rida slalom, sen vända upp och springa långsidan ner på snabbast tid. En tjej som jag hörde många goda ord om, och hennes skicklighet och vinster inom detta, kom in. Och det var några skräckfyllda minuter. Hästen var helt förstörd innan starten ens gått, hon struntade i hur "snyggt" de klarade av slalomet, och hästen slog i pinnarna hela tiden. Sen vände hon upp hästen, och verkligen tvingade hästen att springa för sitt liv. Det som fick hästen att stanna var att väggen dök upp framför..

Och visst, hästar kan bli stressade som vilket annat djur som helst. Vi människor blir stressade. Men vill vi ha något till att dra och slita i oss för att klara av momenten?
Lär hästen att klara tävlingssituationer så pass att kommunikationen inte dör bort när ni når tävlingsplatsen. Red på en häst själv som inte fixade tävlingar, han fick helt enkelt inte tävlas eftersom han inte funkade. Han var en fara. Om hästen inte lyssnar på tydliga hjälper, vad säger att det då är okej att rycka och slita?
Inom western rider man på skarpa bett, och jag har själv ridit en häst som var så lätt i munnen att jag knappt fick röra tyglarna i rädsla att "förstöra" honom. Men antar att det är mer okej att rycka i munnen på hästen om man är expert?

Eloge till dig, Sofie!

2013-08-11 @ 14:56:49
Arne Havgaard

Det er sørgeligt vi ikke viser 65 millioners års evolution mere respekt, men hvis man ikke har oplevet sammenarbejdet med en heste uden sko og bid så syntes alternativerne som de viste vel "normale".
Der mangler også FOKUS på dem som er dommere ved diverse heste stævner ... de kunne jo give et rødt kort når de ser denne slags ridning!

2013-08-11 @ 15:21:48
URL: http://www.naturhov.dk
Jenny

Vilka fruktansvärda bilder! Jag som hade dåligt samvete för att jag tog lite för hårt EN gång igår på min häst och det ett vanligt tränsbett(ej westernryttare). Det värsta jag vet är bilder där hästar går och gapar. Det är fan dålig ridning oavsett gren. Jag mår illa när jag ser sådant här. Vi är måga som står bakom även om jag hört att du fått en massa påhopp.

2013-08-11 @ 16:18:46
URL: http://livetpaenkant.blogg.se
Malin

Ibland är jag måttligt stolt över att vara människa!

Bra bilder som visar verkligheten - liknande går att ta nästan överallt!

Det handlar inte om att man inte borde få ha huvudlag med bett/hackamor eller få använda skänklarna - det handlar om hur vi gör det och i vilket syfte vi gör det! (Svar till Åke där uppe: Vill inte hästen gå över ett dike/förbi en läskig stubbe så ska man låta den stå stilla och fundera. Pressar du den förlorar du både tid och förtroende, förstår du inte det så behöver du ta dig en regäl tankeställare!)

2013-08-11 @ 16:19:00
Marlie

Bra skrivet Sofie! Gillar din inställning och dina värderingar. Det vi fick lära oss på kursen var helt och hållet åt rätt håll iallafall. Jag önskar att fler skulle lära sig detta och det borde vara förbjudet att använda starka bett och skarpa sporrar på tävlingar. Sjukt att hästarna inte gett sig på människorna än och behandlat dem lika illa.

Ibland önskar jag att de inte var så givmilda som de är. Som gått med på att vara oss människor till lags på alla sätt och vis sedan vi tämjde dem. Från att de burit våra bördor, varit vår transport, hjälpt oss i krig och jordbruk, och till sist vara allt som de inte är, ett tävlingsredskap som får leva i helt onaturliga förhållanden och bli påsatt en massa avancerad utrustning och dragen och slagen i. Var är vi människor påväg att använda vår vän hästen? Hur långt är vissa villiga att gå? Vår vän vill leva i natur, skog och mark och hjälpa oss. Men inte till vilka villkor som helst..

2013-08-11 @ 16:39:34
URL: http://marlie.blogg.se
Kristina

Tydliga bildbevis på att hästarna far illa. Tyvärr sker nog detta i många olika hästgrenar. Man behandlar inte hästarna som levande, kännande varelser. In med sporrarna, skarpa bett, hårda tygeltag, piskor mm och sen kallar sig dessa människor för hästmänniskor...vilket hån. Nä dags att tänka om... En RIKTIG hästmänniska/ryttare behöver inga skarpa bett, hjälptyglar , sporrar . En riktig ryttare rider utan...trots allt hästen känner en liten fluga på sin kropp ...dom är känsliga varelser ...så länge dom inte blivit förstörda av en dålig sk. Hästmänniska...

2013-08-11 @ 16:39:37
Kristina

Tydliga bildbevis på att hästarna far illa. Tyvärr sker nog detta i många olika hästgrenar. Man behandlar inte hästarna som levande, kännande varelser. In med sporrarna, skarpa bett, hårda tygeltag, piskor mm och sen kallar sig dessa människor för hästmänniskor...vilket hån. Nä dags att tänka om... En RIKTIG hästmänniska/ryttare behöver inga skarpa bett, hjälptyglar , sporrar . En riktig ryttare rider utan...trots allt hästen känner en liten fluga på sin kropp ...dom är känsliga varelser ...så länge dom inte blivit förstörda av en dålig sk. Hästmänniska...

2013-08-11 @ 16:40:14
Anny

Forfærdeligt at se :-( Det er tydeligt at de heste har smerter. Vi må alle lære børn og unge at dette IKKE er iorden

2013-08-11 @ 17:12:40
Ellen i CPH

Bra inlägg! Tråkigt att westernryttare som tidigare kritiserat dressyr/hopp på samma vis, nu själva kör med samma mantra som de en gång fick höra från dressyr/hopp-ryttare att "det är bara ögonblicksbilder". Suck.

2013-08-11 @ 17:54:16
Maja

Det er sq flot du bare lægger de billeder ud. Det ser godt nok ikke pænt ud! Den ridning kan IKKE forsvares, det er godt nok grimt :-( Har virkelig ondt af de heste!

2013-08-11 @ 17:58:35
bettina pii boni

og vi siger vi elsker vores heste??

2013-08-11 @ 18:24:11
Hilde Hansen

Stå på, Sofie! Så utrolig flott at du taler hestenes sak. Denne dyremishandlingen må opp og frem i lyset, ikke feies under teppet. Lar vi dette passere lar vi det etablere seg som akseptabel dyrehåndtering.

2013-08-11 @ 18:29:49
Pia Dora - Danmark

Super flot at du står ved det du har set og råber op. Hæng i - det er stærkt

2013-08-11 @ 19:19:31
Johanna - bli veckans enhörning

Alltså...

Först och främst, bra skrivet och bra bilder på hur det inte får gå till!

Sen till alla jubelidioter som känner sig kränkta, polisanmäler, gnäller om att folk blir utsända osv. Ni kan ju bara ta och gräva ner er. Även om ansiktena hade synts hade det inte varit olagligt så ta era länkar till Datainspektionen eller what ever och kör upp någonstans.

I Sverige finns både yttrandefrihet och upphovsrätt. Båda delar är väl använt i detta inlägget och långt ifrån olagligt.

Att vi i Sverige även tillhör de mest lättkränkta folkslaget i världen är också värt att ta upp. Oavsett om bilderna hade föreställt gurkor med hatt så finns det folk som känt sig kränkta och identifierade för att dom har en sån gurka hemma.

Väx upp och inse att ni rider förjävla dåligt på just dessa bildserier! Gör om och gör rätt :)

Sofie, e nestor eloge till dig!

2013-08-11 @ 20:18:56
URL: http://monasofia.horseworld.se
Kim Käck

Du har mitt stöd.
Bra att detta fått ett så stort eko, förhoppningsvis så får några fler upp ögonen.
Det gör nog (eller borde) ont i hjärtat på ryttarna som ser uttrycket som deras hästar har på bilderna, och jag hoppas det gör att de förändrar sitt sätt att rida.
Det finns bättre sätt att rida sin häst helt klart, hästar är stora men man behöver inte alls STORA signaler för att de ska förstå.

2013-08-11 @ 20:28:28
URL: http://varmt.bloggplatsen.se/
Cajsa

"Jag tror att vi blundar, önskar att vi inte såg. Vi vill inte se problemen som uppstår, inte bara i Western ridning. Utan i alla ridsportgrenar."

"Tänk bara på uppståndelsen som hände dressyr tävlingen i Danmark"

Hemska bilder! Håller med om att western tävlingar är hemska och plågsamma mot hästarna! Men hallå, varför i hela friden hoppar du på dressyr? Dressyr är inte plågsamt för hästarna, en dressyrhäst säger ifrån om den inte vill! Jag lovar att vart ända dressyr häst tycker det är SÅ kul att få gå in på banan och visa upp sig. De ser olyckliga ut i vissas ögon men ingen har någonsin tänkt att "Oj va konsentrerad den hästen är i den rörelsen, den vill verkligen göra rätt" och tittar sedan på ryttarn när den berömer hästen! Jag vill dig inget illa men jag tycker att alla ni perfekta människor som gör allt för att era hästar ska ha det narturligt och allt sånnt kan ta er en tankeställare ni också! Ni kan ju tänka logiskt och inte bara nartuligt! Mi ponny ser grymt konsentrerad ut ibland vilket i era ögon är olycklig och plågsammt men vet du hon är SÅ glad och vill visa sig och älskar att bli riden!

SÅ jag tycker att du har rätt med du får tänka innan du går på dressyr som är skonsamt ´för hästarna och håller deras muskler mjuka och fina! :)


Svar: Men lilla vännen, du behöver verkligen inte sitta och försvara dressyr.. För att bilderna jag lagt ut är western bilder, men för att folk skulle förstå att jag inte är emot western, eftersom jag själv rider western, utan att dessa sorters ryttare finns inom alla grenar när det gäller hästar. Ifrån western till agility med små ponnyer!
Dressyr behöver inte vara plågsamt för hästen, om man gör det på rätt sätt. Annars KAN det vara plågsamt, men det är inte det jag skriver heller.
Du kan knappast komma och säga att hästarna som tävlade EM nere i Danmark som utsattes för rollkur ville gå där nere och bita sig i bogen. Om du tycker att det ser ut som om hästen "älskar det" borde du verkligen uppsöka en läkare och få de rätta pillerna utskrivna så du förstår vad du skriver!
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1192710
Längre ner finns det bilder på vad som hände, du sitter väl inte och förvarar detta?
Deras nack & rygg muskler kan väl knappast vara mjuka och fina..
Visst, dressyr KAN vara bra, men ge dig..
Sofie Öhnfeldt

2013-08-11 @ 20:34:38
URL: http://cmdressyr.blogg.se
Anonym

Også stor støtte til dig her fra Danmark af. Godt arbejde, håber snart de stopper det svineri :/

2013-08-11 @ 21:02:56
Heidi Vineke

Du har gjort en vigtig og betydningsfuld gerning ved at publicere dette - Vi lever I en tid hvor det gammeldags slave-syn på hesten får modstand og det er bare på tide!! folk og hestefolk har vænnet sig til at se på heste i lidelse at de betragter det som normal adfærd/udtryk/tilstand når hesten viser sin angst og smerte - Du er modig og du får kæmpe støtte fra mig. Hilsen Heidi/Caballeros Co

2013-08-11 @ 21:07:18
Hanne, Danmark

Godt du tør!!! Stor respekt fra mig! Du er ikke alene om at synes dette er uacceptabelt!

Bliv ved med at kæmpe!!!

2013-08-11 @ 21:10:37
emma.

usch, jag hatar tävlingar med djur för oftast, (i 90% av fallen iaf) så handlar allt bara om att vinna utan att ta hänsyn till djurens välmående.
Hur kan det vara accepterat med det här?
Så himla bra att du lägger ut det!! usch va dåligt man mår för de stackars hästarna.
hoppas ryttarna skäms!

2013-08-11 @ 21:43:48
URL: http://emmalottaa.blogg.se
Wilma liljeros

Asså helt sjukt... Blir mörkrädd... Gjorde nyss ett inlägg på min blogg där jag länkade din blogg, att man borde läsa!! Sjukt bra inlägg, stor eloge till dig! Hoppas fler ser detta.

2013-08-11 @ 22:34:59
URL: http://wilmaliljeroz.horseworld.se
Anonym

Well done for rising awareness about these people!!!! Horses do not deserve top be tortured like this!

2013-08-11 @ 22:43:38
Ronja

Fyfarao, vissa bilder ville man hälst inte se. Men det är värkligheten. Man ska visa respekt mot alla djur. Jag kommer stå upp för alla djur.

2013-08-11 @ 22:53:48
Lisa

På Team RHC,s FB har en tjej lagt ut din länken till din blogg men ingen har kommenterat, blir väl så när det är en ideell organisation!!! I helgen har det varit det Ranch Team Challenge, tyvärr hade du kunnat tagit fler "ögonblicksbilder" av samma ryttare...sorgligt

2013-08-11 @ 23:22:36
Susanne DK

Godt gået Sofie, vi er mange der støtter dette initiativ til at få vist, hvilke grusomheder der foregår på stævnepladserne rundt om i verden.

2013-08-12 @ 08:45:45
Anne

Jeg har en hest som ble innridd som westernhest når han var to år gammel. Bena hans er helt ødelagt idag på grunn av spinning og at han ble innridd for tidlig. Tror ikke western ridning er bra for hester.

Svar: Nej, tränar man för hårt och för tidigt går hästarna sönder tyvärr. Men om man rider sparsamt och varierar med hoppning, dressyr och massor med uteritter så håller de självklart längre.
Och det ser man även på dessa tävlingar, många av dessa ryttare kommer med nya hästar efter en till två säsonger. De rider sönder sina hästar, som de säger att de "älskar".
Sofie Öhnfeldt

2013-08-12 @ 09:28:19
Ann-Louise Ryrvik

Så bra att du publicerat bilder så det blir en diskussion och att frågan om träningsmetoder, etik och kultur lyfts. Det är ju inte en fråga om specifika grenar eller personer utan gäller oss alla. Tråkigt att inte alla kan ta diskussionen utan att gå i försvar.

2013-08-12 @ 10:14:51
URL: http://www.hastochhund.com
Tindra

Till alla er som säger att ni känner ryttarna och att de älskar sina hästar kan jag bara säga så här: Det stämmer nog att de älskar sina hästar, men hur kan ni blunda inför dessa bilder? Det är fortfarande bildserier hon visar och du spelar det ingen roll hur mycket man älskar sina hästar och gullar med dem i vanliga fall, för detta visar inget som helst samspel eller harmonisk ridning över huvud taget. Och sedan ni som ska smutskasta alla andra grenar.. Det är inte själva grenen i sig som är problemet med liknande ridning utan ryttaren. Sedan hur mycket ryttaren älskar sin häst skiter jag i vilken gren det än är, för detta är inte acceptabelt någonstans! Väldigt rörig kommentar men jag blir så arg, inte främst på ryttarna på bilderna utan även på er som sitter och försvarar dem.
Stå på dig Sofie!

2013-08-12 @ 10:16:13
Wilma

Jag har verkligen inget i mot western, JAG själv håller på med det och "vanlig" ridning. Men när det går så här långt, att man drar hästarna i munnen, dom flesta använder ett STARKT bett... Man ska inte ens behöva dra hästarna i munnen då hästarna ska lyssna såpass bra. Och att trycka in sporren i sidan på hästen, man blir mörkrädd... Detta är baksidan av westernridningen! Man får INTE ens tävla med sporrar på högre tävlingar och om hästen har öppen mun så får man flera minuspoäng! TYVÄRR är det INTE samma regler på lägre nivå... Där får man tävla med sporrar och öppen mun betyder liksom ingenting. DET om något är FEL!!

Vissa kanske inte ens på lågstatus tävlingar, dom får inte se detta. Dom går tex bara på högstatus tävlingar där det är förbjudet att använda sporrar och minuspoäng när det är öppen mun på hästen.

Du Sofie, har inte gjort något fel... Du bara visar baksidan av westernridningen. JÄTTEBRA inlägg!! :)
Svar: Men det här är ingen lågsatus tävling, utan en stor tävling på B och A nivå, och A nivån är internationell, vilket betyder att det var massor med ekipage ifrån USA, Mexico, Danmark mm. Och eftersom det är på det viset, så kan inte tävlings ledaren t.ex. säga att han vill se alla vaccinationsintyg för att se så hästen är vaccinerad som på en vanlig tävling, eftersom det är andra regler i de andra länderna..
Men du har helt rätt annars, detta är verkligen baksidan! Självklart finns det de som rider fantastiska ritter med, men det finns ett par rötägg i varje ridsportgren tyvärr :(
Sofie Öhnfeldt

2013-08-12 @ 11:31:37
Ingela Munther

Fantastiskt bra att du ifrågasätter hästhanteringen. Mycket starkt gjort. Sakligt och välformulerat. Din fråga är helt berättigad. Är det verkligen nödvändigt med skarpa bett och sporrar. Många klarar sig alldeles fantastiskt bra utan. Om man jobbar på relationen med sin häst och sätter den i främsta rummet behöver det inte se ut så här. Inom Parelliorganisationen där jag är verksam jobbar man hårt med att få fram budskapet att det går att rida mycket trevligare och mer rättvist mot hästen. Exempel på lyckade tävlingsekipage tillika Parellistudenter är makarna O'Conner fälttävlan, Luca Moneta hoppning , Pat Parelli western samt alla Parellistudenter som börjar visa sig på tävlingsbanorna runt om i världen. Sätt relationen i första rummet och respektera era fantastiska hästar och visa er värdiga att få umgås med dem. Träna kroppskontroll och ta ansvar för ridskicklighet och balans. När detta partnerskap startar med den inställning skapas äkta magi.

2013-08-12 @ 12:50:09
Marie Louise - DK

Keep fighting this animal abuse! You have my support. (Y)

2013-08-12 @ 12:52:38
Line

Dette er noe av det verste jeg har sett. Spesielt hjulsporene. Hilsen fra Norge

2013-08-12 @ 13:17:30
ulf owenede

De bilder som visas här från RHC kan man ta på vilket hästarrangemang som helst (hopp, dressyr, körning, bruksridning, ridskolor, trav, kurser, clinics, galopp, monté mm) . Jag har själv gjort det hundratals gånger under 25 år som yrkesfotograf.
Problematiken är ofantligt större än "gapande hästar". Jag tycker det handlar om man överhuvudtaget skall tävla med djur (hästar) i någon form. Det mesta som vi gör när det gäller hantering och hästhållning går tvärt emot deras naturliga beteende. Ibland känns det som höns och minkar har bättre djurskydd och krav på naturlig miljö än våra hästar.
Det är ju faktiskt så att vi rider och hanterar våra hästar med smärta och obehag. Allt vi gör - lägger på ett ben eller tar ett mjukt tygeltag rendererar i obehag - och i nästa steg smärta. Visst låter det fint när man säger att man lägger på ett "tryck" och hästen går undan för trycket. Men använder man: lägger på ett "obehag" och hästen går undan för "obehaget" blir det liksom nåt annat.......

Så länge det är tillåtet att "hålla häst" kommer det att se ut så här. Oavsett disciplin.

Ulf Owenede Team/RHC

2013-08-12 @ 15:42:19
clara

sorry men ni vet inte ett SKIT va ni snackar om när det kommer till det här. När det kommer till ko grenarna, vet ni varför hästarna har öronen bakåt och spärrar upp ögonen? Jag säger bara en sak, hästen är pissed off på kalven för att den ska flytta på sig. Yes, alla är inte perfekta inom western ridningen, det vet jag mycket väl för det finns töntar där också lika väl som över allt inom häst världen. Placera en häst tillsammans med en människa som tror att den kan allt, ja då blir det fel, det handlar om alla häst människor. Inte bara ett jäkla rid sätt. Visa lite bilder från de engelska rid tävlingarna, trav, galopp, dressyr, hoppning. Jag ser 1000 gånger mer skit där ifrån än vad jag någonsin har sett inom western. Jag blir så irriterad på människor som lägger tyngden på ett ridsätt. Men ja, det är vi "westernmänniskor" som får ta den största mängden skit. Jag har fått höra från ridlärare, skollärare, hobbyryttare och lite andra, så mycket skit. Det enda man kan göra är att le och nämna att vi håller på med olika saker och vill uppnå olika saker. Ja jag blir arg. Men ska ni hacka på en sport/gren/stil, hacka på alla. Som sagt, jag ser lika mycket skit i alla grenar och stilar. Så skärpning människor. Ingen är bättre än alla andra. Ja det är inte acceptabelt. Men har ni inte hållit på med sporten/stilen själv, då har ni faktiskt inte så mycket att säga till om. Jag har provat både engelskt och western, sett/hört om båda stilarna. Men åker ni bara på en tävling eller vill se något bara för att det är en kul grej och sen ser något litet moment NI inte tycker om, säg ingenting förrän ni vet vad ni snackar om.

Till sist, let the hate rain over me!

Svar: Okej, nu vet jag inte om du skriver till mig eller om du skriver till de som kommenterar..Men jag svarar som om du skrivit detta till mig.
Okej, för det första. Jag vet faktiskt ett SKIT om detta, så innan du kommer med att jag inte vet, ta reda på det först. Sen ser man på hästen vart den riktar ögonen och smärtan, inte är det ifrån kalven i alla fall. Det enda hästen känner när den springer efter kalven är *när kommer det göra ont*. Inte alla, men några stycken. Jag kan lägga upp bilder på hur det SKA se ut när hästen arbetar med kalven. Visst, ser man inte på hästens kroppsspråk skillnaden så kommer man aldrig fatta. Men om man ser det så kommer man se skillnad på hästen!

Sen hoppar jag inte på en ridgren. Jag själv rider western som jag sagt i flertalet kommentarer, och föredrar det av en anledning. MEN det finns ju rötägg inom alla ridgrenar!! Kommer jag åka till en annan tävling, t.ex. hoppning. Självklart kommer jag lägga upp bilder därifrån med, om det är så att det förekommer lika frekvent som det gjorde här! Vet precis hur du känner att man får ta skit bara för att man rider western, vet precis vad du pratar om. Men, såhär FÅR det INTE se ut!
Jag har åkt på många westen tävlingar i våran klubb, och ridit western i många år. Jag vet jag jag pratar om.
Sofie Öhnfeldt

2013-08-12 @ 15:55:59
URL: http://mittlivsomjonsson.blogg.se
J

Nu skulle jag vilja flika in och skrika HALLÅ!! Nu ska inte allt negativt fokus kastas på westernridningen. Det finns absolut de ryttare som borde skola hästen mer innan den pressas på tävlingsbanan.Men se på ALL ridsport. Det är så vid engelsk ridning med, om inte värre med nosgrimmor inspänningstyglar korta tyglar m.m ja kan hålla med om att i en still bild så ser de illa ut. Men hur förhållandet innan eller efter bilden togs ser man inte. Det är bra att få en tankeläsare eller ett uppvaknande för man ser ju sig själv aldrig rida, så de kan vön vara bra. Men just i detta fallet så vet jag vilka många är på korten och de har bra hand om sina hästar och vill inte på någotvis skada dem och göra dem illa. Det är väldigt lätt att tycka till om saker man inte vet någonting om. Så smutskasta inte westernridningen för att ni ser dessa bilder. Tänk lite längre än vad en bild som är tagen på 0.2 sek.

Svar: Jag smutskastar inte westernridningen, jag rider själv western och föredrar det av en anledning. Det jag försöker få fram är att det finns en baksida inom ALLA ridsport grenar!Om jag inte hade fakta, eller visste något om detta, skulle jag inte lägga upp det. Men nu är det så att jag faktiskt har det.
Jodå, man ska tänka längre än så. Och jag har bildserier på dessa ryttare vad med de kan göra emot sina hästar, inte bara den här bilden!
Sen är det så att även om bilden varar över en sekund, vilket detta ögonblick på dessa bilder inte gör, men OM det vore så. Så skulle det ögonblicket vara där och hästen känner obehag. Även om det är under någon sekund finns det där!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-12 @ 16:49:09
Ulf Owenede

De bilder som visas här från RHC kan man ta på vilket hästarrangemang som helst (hopp, dressyr, körning, bruksridning, ridskolor, trav, kurser, clinics, galopp, monté mm) . Jag har själv gjort det hundratals gånger under 25 år som yrkesfotograf.
Problematiken är ofantligt större än "gapande hästar". Jag tycker det handlar om man överhuvudtaget skall tävla med djur (hästar) i någon form. Det mesta som vi gör när det gäller hantering och hästhållning går tvärt emot deras naturliga beteende. Ibland känns det som höns och minkar har bättre djurskydd och krav på naturlig miljö än våra hästar.
Det är ju faktiskt så att vi rider och hanterar våra hästar med smärta och obehag. Allt vi gör - lägger på ett ben eller tar ett mjukt tygeltag rendererar i obehag - och i nästa steg smärta. Visst låter det fint när man säger att man lägger på ett "tryck" och hästen går undan för trycket. Men använder man: lägger på ett "obehag" och hästen går undan för "obehaget" blir det liksom nåt annat.......

Så länge det är tillåtet att "hålla häst" kommer det att se ut så här. Oavsett disciplin.

Ulf Owenede Team/RHC

2013-08-12 @ 18:57:01
Cajsa

Okej! Men jag sa ju faktiskt de flest hästar tycker det är kul! Men många ser rollkur helt fel! För det är nog många som tycker jag rider rollkur och det gör jag verkligen inte!

Jag fungerar bra utan piller! och jag kan mer än du tror om hur hästar mår och hur de fungerar! Men tyck du att jag är dum i huvet! lungt för mig för jag kan ju om jag vill tycka samma om dig! Dock gör jag ju inte det med gillar inte att du ber mig söka hjälp och skaffa piller. Så tänk vad du skiver, va inget elakt ment till dig utan alla "NH" männsikor, du verkade inte ha riktigt koll på vad du skrev du kunde tagit hoppning då det är mer kaos där än i dressyren! Seciellt i falsterbo! **** :)

Svar: Jo, men detta gäller hoppning med. Inte bara dressyr..
Sofie Öhnfeldt

2013-08-12 @ 20:00:20
URL: http://cmdressyr.blogg.se
Linda-Marie

Är glad att det finns så underbara människor som du! Stå på dig! Försök att strunta i alla som skriver taskiga saker, dom känner sig bara hotade av hur rätt du faktiskt har i det du skriver/visar genom bilder. Allt gott önskar jag dig!!

2013-08-12 @ 21:17:34
anonym

Fy vilka hemska bilder. Bra att det kommer fram

2013-08-12 @ 22:22:18
Mira

Jävla djurplågeri! Blir så sur!

2013-08-13 @ 05:36:11
URL: http://mirazlife.blogg.se
Emelie

Usch! Tycker att det är jättehämskt att det är såhär det ser ut på en sån tillställning,nej fy det gör ont att se på :(

2013-08-13 @ 10:38:08
URL: http://emzer.blogg
Klara Forsström

Så bra att du gör så att omvärlden öppnar ögonen och reagerar! Stå på dig mot alla negativa kommentarer, du är toppen! :)

2013-08-13 @ 10:44:28
URL: http://klaraf.blogg.se
Cecilia

åhh... hemskt!! BRa att du uppmärksammar detta hade inte en aning om detta (är inte så insatt i häster)

2013-08-13 @ 12:15:06
URL: http://ceciliasj.blogg.se
Mari

Ser inte trevligt ut. Håller på att rida in min häst nu och han är riden 6 ggr nu. Mycket marktränad från marken. I går red jag och sonen ut. Han rids på relativt långa tyglar hela tiden och när jag lätt lätt kramade tygel för att stanna så tvärstannade han med eftergift. Han är som sagt mycket marktränad, så där ser man hur viktigt allt grund- och förarbete är.
Mari

2013-08-13 @ 12:26:46
Elise Sandblom

sjukt

2013-08-13 @ 13:55:30
URL: http://sandblom.blogg.se
Amanda

Fy,stackars hästar!

2013-08-13 @ 14:09:18
URL: http://Smiilewideeveryday.blogg.se
Eva

Kanon bra inlägg, ville önska att det var fler som du. Jag stödjer dig 100%. Våra djur är beroende av oss, vem kan behandla dom så här!!!! Usch....

2013-08-13 @ 14:36:00
Anonym

Djurplågeri! Och sen formuleringen varför du skulle ta bort bilderna "jag känner många av ryttarna" det är väl ingen faktor till att du ska ta bort dom och bli anmäld?

2013-08-13 @ 15:11:19
ika

Har läst de flesta kommentarerna och att de skulle vara "hålla hästen" pga tävlingsnerver så är de bullshit!
För de första så är de hästen som känner ryttarens nerver.
Är de så pirrigt å nervöst å "tävla/visa upp" sig själv och hästen att de går ut över hästen så den blir lidande så kanske du/ni ska låta bli med de å börja med ngt annat som erat psyke klarar av!!!

Btw är helt med dej här Sofie, såhär ska de inte se ut eller gå till! :-)

2013-08-13 @ 15:43:08
Linda Lövberg Hjären

Riktigt bra inlägg!Fattar inte hur man kan behandla djur sådär!

2013-08-13 @ 16:26:42
URL: http://lindahjaren.webblogg.se/
Ellinor

Hej!
Tänkte inte kommentera inlägget i sig, eftersom det redan finns så mycket åsikter gällande detta.
Dock vill jag informera dig om vad som gäller vid fotografering på allmän plats.
Du får fota vem du vill och var du vill så länge det inte finns en statlig "fotografering förbjuden"-skylt. Det är vad du gör efteråt med bilden, som kan bli det komplicerade.
Om du väljer att lägga ut bilden på till exempel facebook, eller bloggen, och det går att se vilken personen på bilden är, trots att du gjort nummerlappar eller ansikten bluriga, typ att människor känner igen dem på kläder eller häst, typ, då behöver du tillstånd från den som är fotograferad.

Om den personen ber dig att plocka bort bilden för allmän visning så måste du göra det, annars har de rätt att stämma dig. Oavsett om du dolt ansikten osv. Detta finns att läsa i copyrightlagen.

Så nu vet du det. =)

2013-08-13 @ 16:37:18
URL: http://elliestankar.se
mika

Mycket bra att ta upp detta. Finns som sagt överallt, men tänk om man kunde börja förändra någonstans istället för att bara säga "dåligheter gäller inte bara western". Vi som rider western kanske kan börja? Så får vi hoppas att Owenede har fel "Så länge det är tillåtet att "hålla häst" kommer det att se ut så här. Oavsett disciplin."
Det är "tekniskt möjligt" att rida utan slit, men det kräver mycket träning...

2013-08-13 @ 17:25:32
Hanna

Någon skrev att det finns två sidor på samma mynt. Det stämmer, att titta på bilderna gör en bara mörkrädd, ska det se ut såhär? Men samtidigt tänk på alla det unga tjejer som blivit uthängda nu. Alla gör vi misstag, det kan vara en engångsföreteelse att vi sitter och sliter i hästen eller det kan pågå under en period men det är inte vad som händer i nuläget som räknas, det är hur dom här tjejerna och killarna utvecklas. Jag har tagit tag ordentligt i min häst, sparkat på henne med sporrar men jag har utvecklats och kan använda mig utav andra metoder och se ur andra perspektiv nu.
Jag tycker att allt snack om horsemanship och att man ska rida utan bett och sporrar är bullshit, det fungerar säkert för de som är duktiga men jag vill se den som vill komma långt inom hästsporten rida in en unghäst NH stil och träna den likadant och sedan klättra upp i högre klasser. Det finns en gräns åt båda hållen för vad häst och ryttare klarar av, man måste hitta träningens balans.

Svar: Okej, innan du kastar skit om att man inte kan rida in en häst och träna den i harmoni, och inte kunna klättra upp borde du ta reda på om det inte går först. För det går. Jag känner personligen en som gjort detta, som vann freestyle reiningen 2008 med sin häst Vic´s Eternal Popcorn. Hon tävlar också i flera grenar såsom boskaps grenar. Tror du hon måste ta i såhär mycket om hon kan rida utan sadel, träns, inte ens en halsring? För det BEHÖVS inte om man lägger grunden bra! Visst, det tar tid. Men det man vinner tillsammans med hästen betyder sååå mycket mer!Det går OM man vill, man måste bara tro att man kan.
Även hennes andra häst kan hon rida utan någonting, det går. Och den hästen tävlade hon i år, Salix Ticket To Ride. Även hon går boskapsgrenar.
Så kom inte och säg att det INTE går, för det gör det. Det går!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-13 @ 21:10:13
Madde Andersson

heeelt emot allt detta. är inte alls emot western då den western min familj rider är i samspel med hästen och harmoniskt, precis som när vi rider engelskt (vi rider båda). Såhär kan det se ut i andra grenar ocks¨såklart, men är emot att det finns sådan oharmonisk ridning som på dessa bilder. bra att det uppmärksammas ändå, för min bild av western är ju ändå bara den sorts western vi rider hemma :(

Tycker dock att bild nr 10 inte bör ha varit med i det här inlägget om det inte är så att du har massa andra bilder på det ekipaget osv. Alltså, är man påväg att flyga av så är det lätt hänt att man råkar hålla kvar i tygeln utan att mena något illa alls mot sin häst. Min pålle är bakskygg, så om jag skulle varit påväg att flyga av så skulle nog han sett lika skräckslagen ut som hästen på bilden, då han blir väldigt skärrad när saker händer bak på ryggen/rumpan! Nu antar jag att du var där och tittade eftersom du tagit bilderna, så du har nog en bättre uppfattning än mig hur det såg ut där, både det ekipaget och alla andra!

2013-08-13 @ 21:54:20
URL: http://ricos.blogg.se
Maria Y

Heja Sofie!
Ulf Owenede, suck... Det går alldeles utmärkt att rida utan att tillfoga smärta...även på tävling.
Till alla som nu helt onyanserat dissar western:
http://cowgirlup.bloggagratis.se/2013/08/13/10097534-en-westerndares-forsvarstal/

2013-08-13 @ 23:38:49
URL: http://cowgirlup.bloggagratis.se
Pyrola Mykorrhiza

BRA att du tar upp detta! Behåll bilderna uppe för allt vad gör, ta absolut inte bort detta inlägg. Ser att det är en del i kommentarerna ovan som försöker rättfärdiga det ryttarna gör som "korrigeringar" för hästen. Detta är INTE humana korrigeringar! Att använda argumentet att ryttarna tar i lite extra i "stridens hetta" på tävlingar är också ett fullkomligt oacceptabelt argument. Självklart är det ju också viktigt att poängtera att den här sortens "ridning" förekommer inom samtliga ridgrenar/skolor, men det är minst lika vidrigt för det.
Stå på dig! Vik inte undan. All form av hårdhänt hantering mot djur är OACCEPTABELT.

/Ryttare sedan 22 år

2013-08-14 @ 09:41:35
URL: http://www.mykorrhiza.blogg.se
Anonym

Hej hur gör jag för att få kontakt med dig.har bara snälla frågor till dig.men vill inte att det kommer ut på bloggen

Svar: Du kan skriva till mig på facebook? Sofie Öhnfeldt.
Sofie Öhnfeldt

2013-08-14 @ 10:56:47
Ullis

Heja dig! Bra att detta kommer ut! Skitbra! Glädjen i att göra nåt kul med sitt djur och sin kompis har ju helt försvunnit. Vidrigt att de inte ser det själva utan behandlar sina hästar såhär. Fyfaan. Men som sagt, heja dig! Du är skitbra!

2013-08-14 @ 11:58:44
Sofia

Men vad är det som är så svårt att förstå? Den 1a grundregler inom all tidning man får lära sig är att man aldrig får slita och dra i tyglarna? Eller har jag fel? Klarar du inte av att få hästen göra som du vill utan det, hoppa av och åk hem och träna!

Dom människorna som blir förbannade och känner kränkta av att dom blivit fotade är ju dom som gör FEL, och vet det men sliter i det!

Finns ett väldigt bra uttryck för detta: jag vet varför du blir arg det är för att jag har rätt!
Tack för mig!

2013-08-14 @ 12:43:40
Hanna

Tack! Vi kan inte blunda för detta längre. Vi måste få tillbaka respekten för hästen!

2013-08-14 @ 12:44:32
Mathilda

Vad är det där för tävling? Vad går den ut på?

Svar: Det är en western tävling. Ranch Horse Classic på High Chaparral. Det är olika grenar, som du kan läsa om här:http://www.wrn.se/westerngrenar.htm
https://sites.google.com/site/easternwesternriders/westernridninge/boskaps
Sofie Öhnfeldt

2013-08-14 @ 14:04:38
URL: http://mathildis.blogg.se
Gabbi

Någon skrev ovan... skulle vilja se er rida utan skänklar och tyglar.....

Själv styr jag mina hästar genom att sitta djupt och styra dem med vikten. Behöver inte ryckas och slitas, inte ens i tävling! Motiverar du hästen så den tycker det är kul så jobbar den på som bara attan... för att den vill!

Sen.... kan bilder ge en bra vinkling på en historia... men i det här fallet tror jag inte det är så utan detta är nog mer oerfarenhet och dålig träning bland hästfolket!!!!

2013-08-14 @ 14:34:44
Johanna

Tycker det är toppen att du lyfter detta viktiga ämne! =) Synd för ryttarna på bilderna att de känner sig kränkta (om de har någon skam i kroppen), men de kanske ska se det som så att de hjälper häst-Sverige att bli bättre istället??

Ryttarna på bilderna är dåliga förebilder, och förhoppningsvis har de fått sig en tankeställare och insett att de måste ändra på sitt sätt.
Vart är det roliga i hästhanteringen när hästen i sin tysthet skriker efter hjälp? Vart är glädjen i ridningen om den ska innefatta onda sparkar och hårda tygeltag?

Detta har verkligen gått för långt! Vinst och prakt i all ära, men det är dags att ta ner ridningen till hästens nivå!

2013-08-14 @ 14:36:31
Anonym

Grattis till din plats i brottsregistret

Svar: Haha, ursäkta?
Sofie Öhnfeldt

2013-08-14 @ 15:10:14
Anne

Är helt på din sida, Sofie!! Verkligen starkt av dig att stå upp för hästen på detta sätt! Så vidrigt att detta får förekomma i Sverige. Bilderna visar klart o tydligt folk som inte lärt sig grundläggande ridning; egen balans och kommunikation med sätet. Vilket självklart gäller i all ridning oavsett disciplin. Stå på dig!!!!

2013-08-14 @ 15:51:53
anonym

tyvärr ser man sånt här på nästan alla ponny hopp tävlingar också, men alla förstår inte vad kommunikation och ömsesidig respekt innebär. och man kan inte förbjuda användning av sporrar mm bara för att folk missbrukar dom, men jag tycker domare på alla tävlingar borde bli strängare om dom ser att ryttaren tar för hårt i bettet, använder spöet för hårt eller sporrar som sparkas in i magen på hästen/ponnyn, för den kunnigare och tålmodige är de perfekta hjälpmedel för att få osynliga hjälper, men viktigast är ju att man ska använda kroppsspråket för att kommunicera med hästen både på mark och uppe på ryggen.
för övrigt föredrar jag western framför engelskt för jag föredrar den filosofin. :)

2013-08-14 @ 16:45:17
Mikaela

Så många har skrivit att det inte är en kränkning till personerna på bilderna. Men jo visst fan är det de! Jag kan identifiera både hästar och ryttare på varje bild, och jag kan garantera att jag inte är ensam om det.
Att det är just ögonblicksbilder vill jag ta och stryka under några gånger. Det finns alltid en bakgrund, händelse, situation som har lett fram till dina ögonblicksbilder. Hästar blir heta, lyssnar inte. Det finns så mycket annat som händer runt omkring dem. Man måste ta i hästen ibland, så är det. Precis som att man måste säga till barn att så får du inte göra. Tyvärr så har inte språket mellan häst och människa samma enkelhet.
Att hästarna gapar med munnen? Ta av nosgrimman på alla dressyr, hopp och fälttävlans hästar så kan du se att det ser likadant ut. Sätt på en nosgrimma på en westernhäst så ser du inte alls några gapande munnar.
Kränkning? Ja. Finns det en händelse som har lett fram till dessa bilder? Ja.

Svar: Såklart det fanns en händelse till att hästen reagerade på det sättet som visas. Jag vet inte om du var där och såg det hela, men "händelsen" som hände var oftast att ryttaren blev väl arg över att hästen inte reagerade tillräckligt fort när det var tävling, och det kanske skulle göra att de inte vann. Tyvärr, var det nog troligtvis så. Även om ryttaren inte menade det, så hände det.
Sofie Öhnfeldt

2013-08-14 @ 17:22:05
Carro

OJ vad jag skrattar när jag läser allas "rädda djuren" kommentarer... Ni har ju tydligen INGEN aning om hur en häst har det som "mår dåligt och far illa". Detta är fan bara en petitess och bilderna är från Barrel Race och Pole Bending, som varar i... tja 25-30 sek. Näääämen staaackars lille hästen och vad syyyyyynd om er som sitter och ???GRÅTER??? på läktaren. Skärpning på ER nu, helt allvarligt! Jag tävlar och rider själv dessa grenarna, det har och göra med en så pass liiiiten del som man ja, tyvärr råkar hålla lite hårt om tygeln. Men jag ska säga detta, jag tränar INTE detta hemma... Men min häst fullkomligt älskar det och hur vet jag det? Jo för att hon visar mig det, hon piggnar till och menar "Mamma kom igen nu, nu racear vi och skuttar och har KUL", hon tänder till så fort hon hör musiken osvosv. MEN sen kan även jag tycka att regeln för i år på Chappen var kass, att man ska få rida med stång på två händer. Där är det ju ryttaren som är idiotisk som verkligen gör det också. Jag känner såhär... Så länge jag inte har full kontroll på min häst när jag rider på en hand, då struntar jag i det och rider med tvådelat "vanligt" bett istället för en "behagligare" ritt för hästen, även om det resulterar i att det ser ut som att hästen lider för att jag kanske tvingas dra lite extra någon sekund. Men jag skulle aldrig få för mig att sätta mig och slita på stång med två händer... Och en sak till åt alla Er som sett dom "duktiga tränarna" som är sååå snälla mot hästarna. Nej det är dom inte och det är inte Ni heller. Jag kan garantera att hade jag kommit och smygkollat och smygfotat Er när ni själva rider, då hade jag med all säkerhet kunnat få flera ögonblicksbilder på när ni själva tvingas dra i munnen.

P.S. För Er som tycks hata människor för denna lilla händelse... Ta en titt på dessa dokumentärerna "The Cove" http://www.youtube.com/watch?v=_eknshN_uhM och "Sharkwater" http://www.youtube.com/watch?v=CI1YBCMqbik , efter att ni sett dem kan ni komma och HATA på riktigt. Jag kan säga att jag ville inte räknas som människa efter att ha sett vad som visas där, men jag kan inte säga att jag inte vill vara människa bara för några sådana bilder som dessa!

Peace, love and understanding!

2013-08-14 @ 19:36:19
maandelina.blogg.se

hej! fin blogg :D

2013-08-14 @ 22:49:06
URL: http://maandelina.blogg.se/
Anonym

Hej går inte å skicka med på fb.jag gjorde en vän förfrågan mvhJeanette

Svar: Jag kunde skicka till dig, men meddelandet hamnade under "Övrigt-mappen".
Sofie Öhnfeldt

2013-08-14 @ 23:05:37
Elna

Stå på dig Sofia!
Jag har en fråga.. vad säger sponsorerna om detta?
Vad säger tävlingsreglerna?
Om dessa "metoder" inte förekommer i träning och ryttaren och hästen har "kul å trivs" på träningarna (som det stod i ett inlägg) - men vid tävling sker ngt annat - bör inte ryttaren märka att ngt inte stämmer? - varför AVBRYTER inte ryttaren?
Undra vad ryttaren skulle tycka å tänka å känna om det vore tvärtom... - dvs ryttaren för känna på och utföra extakt det som hästen får göra - undra om ryttaren skulle tycka att det är ok? Skulle ryttaren tänka "de vara bara en tillfällighet"?

Svar: Bra argumenterat! Vad sponsorerna säger vet jag inte.. Tänkte skicka dem länken idag, om de inte redan sett bilderna men inte brytt sig..Den frågan ska många ställa sig - varför avbryter inte ryttaren om det inte stämmer?
Det kan inte någon försvara på ett bra vis!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-15 @ 01:59:34
Captain

Helt ärligt, hur kan någon människa med ryggrad eller ens DNA till ryggrad ge sig på fotografen för att publicera dessa bilder? Är man inte nöjd med hur man framstår kan man försvara sitt agerande och förklara situationen, men att bli förbannad för att de publiceras är skamligt. Dessutom försvara det med att det är ögonblicksbilder. Så ni menar på fullaste allvar att om jag tar mina barn i munnen med bägge händerna och vreser upp käften på dem så kan jag försvara det med att det var en ögonblicksbild för att de blir så heta när vi står i kön till Skara Sommarland, jag älskar dom ju bevisligen för annars åker jag ju inte till Skara med dem!!! Älskar man någon har man ju också rätt att förgripa sig på dem, eller hur?
Åke och Ulf från tävlingsledningen skrämmer mig mest, vilken otäck syn på hästarna och djuren dom har. Så alla ni kränkta och arga ryttare med familjer, förklara er och försvara er gärna, men låt bli att angripa fotografen, det gör er bara patetiska.

Svar: Super bra jämförelse! Kanske fler förstår att detta är faktiskt inte okej! Man behandlar inte något på det här viset!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-15 @ 07:35:15
Anngelica

Någon sa till mig att anledningen att westernhästar var så skarpt betslade var för att de skulle ridas med hängande tyglar. Tydligen styrde man med trycket av tygeln mot halsen....

Dessa bilder motsvarar inte riktigt den teorin!?

Svar: Nej, inte dessa ryttare. Men dessa ryttare är bara en handfull av alla 260 ekipage!
Sofie Öhnfeldt

2013-08-15 @ 09:18:28
URL: http://envanligdagpalandet.blogspot.se/
Anna

Jag tycker det ser hemskt ut. Är det såhär westernmänniskor rider och försvarar det borde de skämmas ögonen ur sig. Sådär är det väl aldrig okej att det ser ut inte i någon hästsportgren! Att dessutom försvara sig med att det minsann är värre i andra grenar. Så om det finns saker som är värre så rättfärdigar det plågeri? Hästar är känsliga djur. De är levande varelser.

2013-08-15 @ 10:55:50
Amanda

Jag tycker du gör rätt Sofie!

Men jag måste bara få säga att den här "Cajsa" kan ju tänka om ett tag. "Hoppa inte på dressyren, VARENDA dressyr häst älskar det och det är aldrig plågsamt för hästen". Snälla du, alla är inte likadana. Jag tycker det är bra att du Sofie som håller på med western kan visa att det finns rötägg i den här grenen, men jag blir sjukt irriterad när folk börjar försvara sin gren och säga att det minsann aldrig sker något fel där.

Efter att jag igår läste igenom alla kommentarerna så kan man inte annat än att skratta. Polisanmälan? STÅ FÖR DET DÅ ISTÄLLET!! Jag vet dessutom att många av hästarna älskar att jobba med kalvar, men jag tycker ofta att det blir väl skarpt ifrån ryttarens sida.

Så nu inspirerades jag av att rida min häst utan träns idag, och det gick rätt så bra. Som Sofie säger, det finns många rötägg inom sporten, men det finns fler som är bättre!

2013-08-15 @ 12:45:15
Thea

Hej!
Stor eloge till dig som vågar ifrågasätta på ett seriöst sätt och som kan bemöta kritiken otroligt moget och sakligt.

Jag blir skrämd av flera kommentar här. Hot om polisanmälningar och tillhörande kommentarer är uppseendeväckande fånigt.

Vad gäller försvarstaeln. någon kommenterade den gapande hästen som med "slacka" tyglar sprang efter kalven. Ja, i ögonblicket är tygeln slack, men om man tittar på bettets postion i hästens mun så ser man att tygeln har varit hårt sträckt sekunden innan. Hästen har just fått eller lyckats genom gapandet skapa sig lite slack. Bilder och kommentarer visar på skrämmande okunskap om betsling, betthantering och bettets inverkan.

Försvaret angående taggade hästar i fartgrenar. Ja, hästarna blir taggade, men då får man jobba på det istället. Det går faktiskt att rida en fartgren utan att slita hästen runt markeringarna. Den här är ett utmärkt exempel på en häst som klarar det och som har kul http://www.youtube.com/watch?v=MZRUuO_J-r4 För er som inte orkar kolla är det en häst som kommer lös och springer mönstret ensam, utan ryttare.

Visst kan det hända att det går fel på en tävling, man märker ett stopp inte kommer att sitta som det skall när man är på väg mot det. Men skit i det stoppet då, hellre än att slita tag i hästen och få ett stop med stela ben och rak, höjd, stel nacke (som några bilder visar). Gör det för din häst. Ingen tävling är viktigare än din häst.

2013-08-16 @ 09:02:08
Anne-Marie, DK

Jeg er imponeret af dig! Det er på en flot og sober måde, du har sat gang i debatten. Det er dygtige og engagerede mennesker som dig, der kan gøre verden til et bedre sted at at være!

2013-08-17 @ 00:00:57
Åsa L

Det förekommer tyvärr alltför mycket hårdhänt ridning i alltför många ridsportgrenar, även på hög nivå. Det är mycket bra att du lyfter fram det här!

Jag vet att heta hästar i en stressad tävlingssituation kan ha svårt att lyssna på ryttarens hjälper, och att man då kan känna att man måste "ta i". Men i så fall är man knappast färdig för tävlingsituationen. Hästen har ännu inte lärt sig ta hjälperna så bra att den kan göra det i tävlingsmiljö.

Vi ska inte acceptera ridning som orsakar hästen smärta, stort obehag eller stress. Det skulle vara intressant att se hur de här hästarna ser ut i munnarna. Vi vet också att betselrelaterade skador i munnen är vanliga generellt.

Jag undrar vad domarna tyckte om dessa uppvisningar? I de flesta ridgrenar är harmoni och lätta hjälper något som premieras vid bedömningen.

Även om det verkar som man ofta i bedömningen, i t ex dressyr, viktar harmoni för lågt jämfört med andra kvaliteter, som korrekt utförande av rörelser och gångarter.

Den verkliga frågan är väl, hur ska vi träna och förbereda hästar så att vi kan kommunicera med dem med små hjälper även under tävling? Hur ska vi se till att rätt saker premieras på tävling så att ryttare motiveras att träna rätt?

Men för att kunna komma dit måste vi först se att något är fel, och där tycker jag dina bilder gör något bra.

Nästa projekt kanske kan bli att visa att det faktiskt går att göra annorlunda, att vi inte behöver göra så här mot våra hästar, genom att visa fram ekipage där samarbetet fungerar och häst och ryttare har roligt tillsammans, och hästen kan och följer hjälperna.2013-08-17 @ 11:04:38
Maria Y

Har tävlat western i några år men insåg att jag inte kan något om reglerna för barrel och pole, eftersom jag undviker att ens titta. När jag nu läste på lite i AQHA's och WRAS's regelböcker noterar jag förvånat att det i AQHA står att domaren MÅSTE avbryta en ritt där ryttaren är för hårdhänt men i WRAS står det att domaren FÅR avbryta. Blir ju viss skillnad då i domaransvar...Varför har man valt en "mesigare" regel i Sverige?

2013-08-17 @ 21:48:32
URL: http://cowgirlup.bloggagratis.se
Sandra

Jag tycker att vi har en konstig hästsyn här i Sverige
Där det är norm redan från ridskolan att rycka slita banka på hästen helst även nybörjare där problemet sällan är att hästen är olydig utan troligen mer att ryttaren drar i tyglarna och samtidigt skänklar för fulla muggar. Jag anser att hästar är samarbetsvilliga djur som skall behandlas med respekt.

2013-08-17 @ 23:41:08
Anna

Till er som säger att detta är ögonblicksbilder ställer jag frågan; Ska det verkligen se ut så i något ögonblick?

Tänk efter lite. Visst kan hästen kanske bråka ibland, men att slita i hästens mun och missbruka sporrarna är inte rätt för det, oavsett gren.

2013-08-18 @ 22:44:48
Anonym

Jätte bra inlägg! Det ät bra att alla får veta hur sakerna egentligen är!

2013-08-19 @ 15:26:31
Anonym

Jätte bra inlägg! Det ät bra att alla får veta hur sakerna egentligen är!

2013-08-19 @ 15:27:12
Johanna

Bra inlägg! Helt rätt! stödjer dig till 100 % :)

2013-08-19 @ 21:40:25
Anonym

Släpp era hästar lösa, låt dem inte vara inburade om ni tycker allt är så hemskt? Hur ser ni ut när ni tränar och anstränger er, är ni så harmoniska då? Sen tycker jag absolut att vissa bilder ser otroligt sorgliga ut och nästan aggressiva ut men det kan du finna överallt, oavsett hästvärld eller om det är stackars barn som pressas till det yttersta av sina föräldrar fast de inte vill. Världen är hemsk, jättehemsk och oavsett från vilken infallsvinkel du har kommer alltid någon försvara något. Sen tycker jag snarare att om man ska ta upp någon diskussion borde det vara om när vi började avla fram hästar/hundar/katter o.s.v efter våra önskemål. Alla djur har farit illa av det på ett eller annat sätt. Dra en gräns.

2013-08-20 @ 20:33:57
pia

Håller med om att bilderna är hemska, men förstår det finns vissa som tycker det är kränkande mot ryttarna. westerngrenen är inte så stor, att många som är aktia förmodligen känner ryttarna. Likaså alla som var på tävlingen kan säkert känna igen dem då vissa hästar utmärker sig samt vissas klädsel.
Däremot borde det inte få gå till så här, särskilt inte om det är proffs som du skrev.
Men sådant här finns i alla grenar tyvärr. ett ämne som inte töms ut än på ett tag.
Säger ändå tack för jag fick se det samtidigt som jag säger...tja usch..

2013-08-24 @ 11:02:44
Thea

Anonym "släpp era hästar lösa..." Menar du på allvar att bara för att människan en gång i forntiden domesticerat ett antal djurarter så kan vi idag, år 2013 behandla dem precis hur illa som helst? Detta kanske är nyheter för dig men utvecklingen går framåt.Så sent som 1975 utfördes operationer på vakna, obedövade spädbarn eftersom man trodde att de inte hade känsel. På 1600-talet skar man i levande djur eftersom de inte ansågs vara varelser utan maskiner av kött. Idag VET vi att spädbarn har känsel, idag VET vi att djur är egna varelser med betydligt mer komplext psyke än vi kunde ana. Enda sättet att få en förbättring är att uppmärksamma missförhållanden var helst de dyker upp. Det enda som är värre än de som utsätter andra varelser för otillbörligt lidande är sådana som står bredvid och ser på utan att göra något. Sådana som du.

2013-08-25 @ 21:52:53
Vivvi

Otroligt bra inlägg. Det ser ju ut såhär hemskt på nästan varenda tävling, western, engelskt, trav, galopp... ingenstans slipper man hästar med gapande munnar och ryttare som drar, hårt. Jättebra att någon tar upp det!

2013-08-26 @ 10:05:01
Natalie

Sjønner lite a svenskern, men dette ser het forferdelig ut!

2013-08-30 @ 15:28:23
Emelie

Hej. Kan jag få använda dessa bilder i ett skolarbete? Självklart kommer jag vara tydlig med att det är dina bilder!
Mvh Emelie :)

Svar: Klart du får!Mvh Sofie :)
Sofie Öhnfeldt

2013-09-02 @ 12:34:16
..

Om du säger att de inte är en engångs grej vill jag se fler bilder på alla dessa hästarna som är med nu.

Svar: Kan du berätta för mig till vem jag ska skicka dem och vart i så fall istället för att vara anonym!
Sofie Öhnfeldt

2013-09-20 @ 04:04:58
Felicia

Det ironiska i det här är ju att det inte verkar som att "proffsryttarna" alls kan rida.
Om man KAN rida så ska man inte behöva slita i hästen på det där viset utan finna ett harmoniskt samspel. om man är riktigt duktig så ska hästen vilja följa dig och du ska göra hjälper som knappt syns och som bara din trogna lyhörda häst uppfattar och väljer att följa.

Det här ser inte jag som ridning. Att slita i tygeln slutade man med efter 3 månaders ridning. Lär er att hantera de stackars djuren för i helvete!

Mycket bra inlägg! :)

2013-09-21 @ 22:42:25
Amanda

Usch fy!! Djurplågeri!!

2013-09-22 @ 12:51:19
URL: http://improveme.se/druvan
Emilydc

BRA GJORT!

Det finns inga som helst ursäkter som kan motivera att det ska få lov att se ut så här, ens för ett "ögonblick"! Jag tävlade som barn i barellrace i USA och gjorde det bettlöst, i repgrimma. Om jag, som sexåring på en Quarter häst kunde, så kan alla. Bara dom vill! Som sagt, det finns inga ursäkter!

2013-11-28 @ 11:13:18
Anna

Förfärligt! Vidrigt! Jag rider själv western och skäms över att se sådant här. Kan inte vara ngt annat är brist på kunskap och respekt för djuret.

2013-12-08 @ 15:34:16
Konfunderad

Har ett par frågor.
Varför publiceras nu endast inlägg som "stödjer" din uppfattning av vad som har/inte har inträffat?
Du påstår att du har hela serier på ALLA ryttarna hur dom "misshandlar" sina hästar men har inte fått se något av det? har däremot sett bilder på dig som kan uppfattas precis lika illa?
Jag säger inte emot gällande vissa av ekipagen men vissa har inte här att göra. Exempelvis den vita araben med "blå" ryttare har jag sett rida både reining och barrelrace UTAN huvudlag!!!

Svar: De inlägg som publiceras är alla kommentarer jag får, kanske för att de också inser att det är fel? Om du ger mig din mail adress mailar jag bildserier på de ryttare du vill ha! Det gör jag mer än gärna! Om du sett sådana bilder så skulle jag gärna vilja se dem, för de kanske finns. När jag är 10 år och fortfarande "lyssnade" på ryttare som red såhär, innan jag hade en uppfattning om vad som var fel och rätt.
Om du har ett sådant klipp, vad bra! MEN ögonblicket som existerar här är inte okej för det? Om hon nu kan rida utan huvudlag, varför måste hon ta så mycket i tygeln här?
Mvh Sofie
Sofie Öhnfeldt

2013-12-19 @ 15:24:54
Sophie

Hej.
Visst ser det forskrackligt ut, men det har ar ju ogonblicks bilder-oavsett vad du an sager. Du pastar att du sjalv rider western. Vilken gren? Och vill du da ocksa pasta att du ALDRIG har haft ett sadant "moment" dar DU tagit lite for hart I tygeln och hasten da kastat upp huvudet?
Bilderna da personen I fraga "drar: I tygeln samt har sporren/benet I ar ju som vi kan se tagen I en vandning. Hur vander du? Med bara tygel?
Nae...jag skulle nog vilja ta bilder av dig och se hur det ser ut.
Det finns sadana har ogonblick I ALLA hast sporter tyvarr, sa att doma ut just western tycker jag inte ar sa smart.

Svar: Hej!Ja, jag rider Western, inte någon speciell gren och för att variera hittar vi även på annat, lite hoppning, dressyr och MYCKET uteritter!
Självklart har alla brister, men jag ångrar dessa och gör mitt yttersta för att de inte ska uppstå. Du är mer än välkommen att kolla! :)
För vi stressar/tvingar aldrig våra hästar när de säger ifrån, till skillnad mot dessa ryttare!
När jag vänder brukar jag inte ha tygel alls, tycker det passar bättre, dessutom trycker jag inte in en sporre in mellan revbenen på häsen :)
Sofie Öhnfeldt

2014-01-17 @ 21:00:49


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

sofiebilder.blogg.se

Hej! Här kommer jag lägga upp bilder som jag fotar. Man får använda bilderna om man vill, OM det är tydligt skrivet att jag fotat!

RSS 2.0